Lemondott a perui külügyminiszter, miután kiderült, hogy soron kívül kapott koronavírus elleni oltást

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=9e2681ce-16a7-4740-939f-d7eafc40cc0c
Megosztás/Share

A perui kormány egészségügyi minisztere is hasonló botrány miatt távozott.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Lemondott tisztségéről vasárnap a perui külügyminiszter, Elizabeth Astete, miután elismerte, hogy januárban soron kívül beoltották a koronavírus ellen. A volt egészségügyi miniszter után ő a perui kormány második minisztere, aki ilyen botrány miatt távozik posztjáról.

Francisco Sagasti, az ideiglenes államfő a Twitteren azt írta, hogy megkapta Astete lemondását, és elfogadta. Magyarázatképpen hozzáfűzte, a miniszter lemondása azzal áll összefüggésben, hogy olyan vakcinával oltották be, amelyet a járvánnyal foglalkozó kutatócsoport számára tartottak fenn vizsgálati célokra.

A latin-amerikai országban két nappal korábban Oscar Ugarte személyében beiktatták Peru ötödik egészségügyi miniszterét a koronavírus-járvány tavaly év eleji kitörése óta. Ugarte elődje, Pilar Mazzetti pénteken mondott le tisztségéről egy oltási botrány nyomán. Értesülések szerint azért távozott, mert Martín Vizcarra korrupcióval vádolt elnök titokban beadatta magának a kínai oltást néhány nappal azelőtt, hogy november 10-én a perui parlament alkotmányos vádeljárás keretében megszavazta elmozdítását hivatalából. Akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban.

Vizcarra azzal védekezett, hogy “bátor döntést hozott”, és a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm oltásának tesztelését.

A 32 milliós országban eddig 1 220 748 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 43 255-en hunytak el a betegségben. A kórházakban rekordszámú, több mint 14 100 beteget kezelnek. Az oltási kampány kedden kezdődött, miután megérkezett a kínai Sinopharm 300 ezer adag vakcinája.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20210215_peru_kulugyminiszter_koronavirus_oltas_vakcina#rss