Macron: Az oroszokkal és a kínaiakkal is együtt kell működnünk

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=11808376-32ea-4678-a2f6-62d4c20542fd
Megosztás/Share

Világháború zajlik a koronavírus ellen, és ebben a küzdelemben minden vakcinára szükség van – erről beszélt a francia államfő, amikor a Journal du Dimanche című hetilapnak nyilatkozott. Versenyt futunk az idővel” – hangsúlyozta Emmanuel Macron arra utalva, hogy Franciaországban a járvány harmadik hullámára készülődnek. Világméretű harc folyik, ezért globális kooperáció kell, bevonva a kínai és az orosz kutatókat is.

“Joe Biden amerikai elnökkel is elsősorban erről tárgyaltam” – jelentette ki Macron, aki kiemelte, hogy az USA új elnöke nemcsak visszalépett a WHO-ba, rögtön alá is írt egy 4 milliárd dolláros támogatási csomagot. Ez azt célozza , hogy a szegényebb országok is mielőbb megkapják a szükséges vakcinákat, különben az oltási kampány mit sem ér a gazdagabb államokban.

A WHO erről videokonferenciát szervezett pénteken, amelyen az Élysée-palota is képviseltette magát. A WHO főnöke arra buzdította a gazdag államokat, hogy ne kizárólag maguknak akarják a koronavírus elleni vakcinákat, mert a globalizált világban így nem tudják megállítani a járványt. Jelenleg az oltóanyag körülbelül 70%-a jut a gazdagabb államoknak míg az emberiség többségének be kell érnie a 30%-kal.

Miután a WHO engedélyezi az orosz és a kínai vakcinákat, be kell ezeket is vetni abba a világháborúba, mely a koronavírus ellen folyik – véli Macron, aki bírálta, hogy a transzparencia egyáltalán nem teljes a vírus keletkezésével kapcsolatban. Finoman arra célzott , hogy bár a WHO szakértői megállapították, hogy Vuhanban nem egy kutatólaboratóriumból szabadult el a korona vírus, az USA-ban és másutt kétkedéssel fogadták az eredményt.

Ugyancsak bírálta Macron azt, hogy az EU és a nagy gyógyszergyárak szerződései nem nyilvánosak. Korábban az elnök a francia Sanofi gyógyszergyár oltóanyaga mellett lobbizott, de a vetélytársak megelőzték őket. A Sanofi főnöke a hétvégén úgy nyilatkozott a Le Figaronak, hogy az utolsó negyedévben lesz meg a saját vakcinájuk. Addig is gyártják a Biontech-Pfizer oltóanyagot, hogy enyhítsék a hiányt az Európai Unióban.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210215_Macron_Az_oroszokkal_es_a_kinaiakkal_is_egyutt_kell_mukodnunk#rss