Macska a Downing Streeten: tíz éve lépett hivatalba Larry, a miniszterelnökségi főegerész

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=d8a8cf9d-282d-4c26-b79c-90f295c2371b
Megosztás/Share

Larryt még David Cameron hozta a házhoz. Azóta teszi a dolgát.

Larryt, a cirmos-fehér cicát, aki már 2011 óta tölti be a miniszterelnökségi főegerészi posztot a Downing Streeten, valószínűleg véletlenül kicsukták az utcára a brit kormányülés megkezdése előtt. A macska az ajtónál várakozott, mire az épület mellett álló rendőr észrevette Larryt. A rendőr bekopogtatott a miniszterelnöki rezidenciára, ahol azonnal beengedték a macskát.

[[ Egyedi HTML ]]

A Wikipédia szerint a Downing Streeten már VIII. Henrik idejében is alkalmaztak egérfogó macskákat, de hivatalos cicája az Egyesült Királyság mindenkori kormányának csak 1929-ben lett, a miniszterelnökségen A.E. Banham engedélyezte a „készpénzkasszából napi egy penny elköltését egy hatékony macska eltartására”. Azóta megugrott a főegerész eltartása, ma már legalább évi 100 fontot költenek az állatra.

A tisztséget eddig leghosszabb ideig egy Wilberforce nevű cica viselte, a macska 18 évig szolgált a Downing Street 10. szám alatt, többek között Margaret Thatcher miniszterelnöksége alatt is egerészett.

A jelenlegi macskát, Larryt, még David Cameron hozta a házhoz.

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2011. február 15-én iktatták be Larryt, a cirmos-fehér cicát a miniszterelnökségi főegerészi posztra a Downing Street 10-ben. Az év júniusára már három egeret fogott, novemberben azonban kisebb szabályszegést követett el, hiszen munkaidőben szundikáláson kapták.

Larry viszonylagos nyugalomban tölti hivatali napjait, azonban néha sikerül felkavarnia az állóvizet. Először akkor robbant ki óriási cicaharc, amikor érkezett egy Palmerston névre hallgató macska a külügyi hivatalba is, a macskák között pedig egyre élesebb volt a konfliktus. Végül sajtónyilvánosság előtt sikerült verekedniük is egyet.

© Tolga Akmen / AFP

A macska mondhatni abszolút rajta tartja a mancsát a hivatali ügyeken is, 2018-ban például nagyon angolosan bekéredzkedett egy kormányülésre, 2019-ben, Donald Trump londoni látogatása alatt pedig sikerült feltartóztatnia az amerikai elnök stábját, ugyanis behelyezkedett Trump golyóálló és hiperbiztonságos limuzinja alá, és egy ideig nem is volt hajlandó megmoccanni – így az autó sem mozdult.

Szintén ebben az évben Boris Johnson a miniszterelnök londoni rezidenciájára beköltözve felvetette, hogy legyen egy kutya a Downing Streeten Larry macska mellett, az állat erre – nem hivatalos Twitter-profilján – két szóban reagált:

Tavaly karácsonykor aztán mintha unta volna a Brexit körüli felhajtást, ugyanis a nagy bejelentésre várakozó újságíróhad előtt Larry

levadászott egy galambot.

A Wikipédia szerint a Downing Streeten már VIII. Henrik idejében is alkalmaztak egérfogó macskákat, de hivatalos cicája az Egyesült Királyság mindenkori kormányának csak 1929-ben lett, a miniszterelnökségen A.E. Banham engedélyezte a „készpénzkasszából napi egy penny elköltését egy hatékony macska eltartására”.

Azóta megugrott a főegerész eltartása, ma már legalább évi 100 fontot költenek az állatra. A tisztséget eddig leghosszabb ideig egy Wilberforce nevű macska viselte, 18 évig szolgált a Downing Street 10. szám alatt, többek között Margaret Thatcher miniszterelnöksége alatt is egerészett.

Larryt annak idején David Cameron és a gyerekei hozták el a Battersea Dogs & Cats Home menhelyről, 2021-ben pedig már a harmadik miniszterelnökét szolgálja a hivatalban.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/elet/20210215_Tiz_eve_lepett_hivatalba_Larry_a_brit_miniszterelnoksegi_foegeresz#rss