Megakadt az építőipar, de az idén folytatódhat a feltámadás

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/e/p/i/epitoipar-epitkezes-415186.jpg
Megosztás/Share

Az építőipar közelmúltja röviden a következőképpen írható le. Három év szakadatlan, rendkívül dinamikus növekedés után ciklikus okokból stagnálásba váltott, majd ágazatspecifikus tényezők és a koronavírus miatt 2020-ban nagy zuhanást szenvedett el. Ezután viszont fél év gyors korrekció következett, így a termelés már megközelíti a 2019-es szintet.

A kilátások egyébként nem rosszak, hiszen az állami és a lakossági beruházások felpörgése is várható, ezek pedig ellensúlyozni tudják a lakásépítési szabályozói és ciklikus okokból gyenge konjunktúráját. Erre utalnak a rendelési adatok is, amelyek egyre kedvezőbben alakulnak.

A megkötött új szerződések volumene 6,1%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 3,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,8%-kal. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 7,8%-kal magasabb volt a 2019. december véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 60,8%-kal nagyobb, az egyéb építményeké 11,0%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Az ágazat 2020-as éve összességében természetesen így is gyengére sikerült, hiszen az év első felének mélyrepülését nem lehetett kompenzálni. Éves átlagban az építőipari termelés 9,1, ezen belül az épületek építése 5,7, az egyéb építményeké 13,1%-kal csökkent.

A decemberi gyengélkedés ellenére a negyedik negyedév növekedést hozott az előző negyedévhez képest, tehát az építőipar az ipar mellett a másik olyan ágazat lesz, amelyik a koronavírus-járvány második hullámának lezárása ellenére javítani tudott a teljesítményén. Így a GDP-növekedésben erős felhúzó szerepet játszik és megerősíti azt a benyomást, hogy a második hullám gazdasági áldozata sokkal kisebb lesz, mint az tavaszi köré volt.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210215/megakadt-az-epitoipar-de-az-iden-folytatodhat-a-feltamadas-469842