Módosítja az MNB az adósságfékszabályokat

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/m/n/b/mnb-431306.jpg
Megosztás/Share

A témáról alábbi cikkünkben már részletesen írtunk:

Közleménye szerint az MNB prioritásként kezeli a hitelezési folyamatok hatékonyságának támogatását és a digitalizáció széleskörű alkalmazásának elősegítését. Az értékbecslési folyamatok egyszerűsítését megteremtő jogszabályi háttér felállítására tekintettel az MNB az adósságfékszabályok módosításáról döntött. Ennek értelmében a hitelfedezeti mutató számításához az ingatlanok forgalmi értéke ezentúl statisztikai alapú értékbecslési módszertannal is megállapítható. A módosítás támogatja a banki digitalizáció erősítését, a gyorsabb és költséghatékonyabb hitelezési folyamatok kialakítását.

Az MNB a jelzáloghitelezés hatékonyságának növelése érdekében a versenyképesség javítását célzó 330 pontjában szorgalmazta a helyszíni szemle nélküli, statisztikai alapú értékbecslés szélesebb körben történő alkalmazásának lehetővé tételét és hangsúlyozta az ezek alapjául szolgáló központi értékbecslési adatbázis felállításának fontosságát. Az MNB javaslataival összhangban a Pénzügyminisztérium módosította a termőföldnek nem minősülő ingatlanok hitelbiztosítéki értékének meghatározására vonatkozó módszertani elvekről szóló 25/1997. (VIII. 1.) PM rendeletet, így megnyílt a statisztikai alapú értékbecslések hitelkihelyezéskor történő alkalmazásának lehetősége a hitelintézetek számára.

Az MNB a megújult jogszabályi környezethez igazodva a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet (továbbiakban: adósságfék rendelet) kiegészítése mellett döntött.

A módosítást követően az adósságfék rendeletben szabályozott hitelfedezeti mutató számítása során az ingatlanok forgalmi értéke statisztikai alapú értékbecslési módszertannal is megállapítható.

A módosítással az MNB támogatni kívánja a hitelezési folyamatok egyszerűsítését, a banki digitalizáció és hatékonyság erősítését. A statisztikai alapú értékbecslés alkalmazása esetén az ügyfelek oldalán is mérséklődnek a hitelfelvételhez kapcsolódó adminisztratív terhek. Az adósságfék rendelet módosítása a Magyar Közlönyben való kihirdetést követő napon lép hatályba.

Bár a jegybank közleménye nem említi, a pénzügyminisztériumi rendeletmódosítás értelmében ahogy korábbi cikkükben írtunk róla, statisztikai alapú értékbecslés alkalmazása esetén a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60%-át, szemben az eddig általános szabályként működő 80%-kal.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/bank/20210215/modositja-az-mnb-az-adossagfekszabalyokat-469932