Müller Cecília gyakorlatilag használhatatlan járványadatokat küldött Szél Bernadettnek

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ebc45aaa-9776-45c6-be00-44ded96e96c8
Megosztás/Share

Az országos tisztifőorvos két táblázatot küldött a politikusnak, aki minderre 90 napot várt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő 90 napot várakozott, míg az általa kért adatok megérkeztek Müller Cecília országos tisztifőorvostól. Szél a szociális intézmények járványhelyzetéről kívánt részletesen tájékozódni, de a kapott adatsor lényegében használhatatlan szerinte.

Három hónapja vártam Müller Cecília válaszára a szociális intézmények helyzetével kapcsolatban, ami pénteken megérkezett. A tisztifőorvos asszony tovább már nem tudta halogatni a választ a hatályos szabályok szerint sem, de gondoskodott arról, hogy amit megkapok, használhatatlan legyen”

– írta a képviselő vasárnap a Facebookon.

Szél szerint az is problémás, hogy mindösszesen két táblázatot kapott Müllertől, csakhogy azokban három hónappal ezelőtti adatok, azaz a november 17-ei helyzetről szóló beszámoló szerepel. “De ez még semmi. Nem arra válaszolt, amit kérdeztem” – tette hozzá az ellenzéki képviselő, majd úgy folytatta:

Én ugyanis a szociális otthonok aktuális fertőzöttségi adataira és arra voltam kíváncsi, hogy a járvány kezdete óta hány és mely otthonokban jelent meg a vírus. Azt is megkérdeztem, hogy hányan hunytak el a szociális otthonok lakói közül koronavírus következtében. Erre Müller Cecília elküldött két táblázatot, amiben szerinte „minden kérdésemre megtalálom a választ”. Kezdjük ott, hogy sikerült olyan adatokat küldenie, amiben egy darab dátum sincs. Vagyis nem tudni, hogy milyen időszakra vonatkoznak a számok”.

Szél kitért arra is, hogy amikor az első hullám idején, a Pesti úti idősotthonban berobbant a járvány, a kormány pedig Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterre próbálta hárítani a felelősséget, akkor Müller azt sem felejtette ki a tájékoztatóiból, hogy az érintett fővárosi otthonok közül melyik volt a fővárosi önkormányzat fenntartásában. Azonban “most pénteken, amikor a második hullám adatait ismertette, elmondta, hogy eddig 3316 idősotthoni lakó hunyt el, de már egy szót sem szólt arról, hogy ebből hányan voltak fővárosi gondozottak. Így politizál Müller Cecília, méghozzá számokkal” – írta Szél Bernadett.

A képviselő azért megpróbálta megfejteni az adatokat, és a következőket találta:

“szeptember és november közepe között 1039 gondozott hunyt el és 5 gondozó – vagyis már november közepére több mint hétszer annyi idősotthoni gondozott hunyt el, mint a járvány első hullámában, és még ez is a háromszorosára nőtt most péntekig. A fővárosban 53-an hunytak el, 986-an a fővároson kívüli otthonban.

November közepéig Győr-Moson-Sopron megyében volt a legsúlyosabb a helyzet a férőhelyek arányában: 109 áldozata volt a vírusnak 15 szociális otthonban (ezek között van idősek otthona, fogyatékossággal élőket és pszichiátriai betegeket gondozó otthon is).

Az általam is kikért adatok szerint a soproni Balfi úti idősek otthonában 15-en hunytak el, Győrben 17-en, a mosonmagyaróvári Aranykor Idősek Otthonában 21-en. Országosan a legtöbb gondozott a 108 fős kiskunfélegyházai Szivárvány Intézményben hunyt el, november közepéig 23-an. 22 áldozata volt a járványnak a szolnoki idősek otthonában, 21 a miskolci Őszi Napsugár Otthonban, az ország egyik legnagyobb intézményében, 21 a budapesti Empátia Gondozóházban, 19 a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában, 16 a parádi idősek otthonában, 15 a lajosmizsei Harmónia Szociális Intézményben. A legkevésbé Komárom-Esztergom megyét érintett a járvány az idősotthonokat tekintve” – írta Szél.

Szomorú helyzetről beszélünk, emberi tragédiákról és nagyon értékeltem volna, ha a tisztifőorvos együttműködik és időben, pontos adatokat ad át”

– zárul a poszt.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210215_muller_cecilia_szel_bernadett#rss