Operatív törzs: a lakosság 4,7 százalékát sikerült már beoltani

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=32677aaa-b313-41db-8382-149b0b15b0be
Megosztás/Share

A negyedik szakaszába ért az oltási terv.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az első oltás december 26-i beadása óta február 15-ig 336 297 embert oltottak be, közel 130 ezer ember kapta már meg a vakcina második adagját, így a lakosság 4,7 százaléka már az oltóanyagokkal védett a vírustól – közölte György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

A politikus szerint az oltópontokon nem lehet választani a vakcinák közül, azonban akik regisztráltak, előzetes információt fognak kapni arról, hogy melyik oltóanyaggal fogják őket beoltani. György István hozzátette, hogy ha valaki ekkor dönt úgy, hogy nem kéri a vakcinát, nem kerül le a regisztráltak listájáról, pusztán átsorolják egy olyan oltópontra, ahol később megkaphatja az általa jónak tartott oltóanyagot.

Az államtitkár szerint a negyedik szakaszába ért az oltási terv: oltják az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonok lakóit és ápolóit, a regisztrált legidősebbeket, valamint a 60 év alatti krónikus betegeket is. György István álhírnek minősítette, hogy a 60 és 70 év közötti idősek kimaradnának az oltási tervből.

Az államtitkár elmondása szerint öt vakcinát engedélyeztek eddig az országban (Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca, Szputnyik V, Sinopharm), eddig azonban csak néggyel oltanak, ugyanis a kínai Sinopharm terméke csak kedden érkezik bevizsgálásra a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz.

Az államtitkár a tájékoztatón elmondta, hogy elkezdték az oltást az orosz Szputnyik V vakcinával is, ebből húszezer adag kerül a budapesti, illetve vidéki kórházi oltópontokra. György elmondása szerint ha az oltópontok teljes kapacitással fognak üzemelni folyamatos vakcinaellátással, akkor hetente másfél millió embert tudnak beoltani.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatójában kiemelte, hogy feltehetően a koronavírus mutációi miatt mind nemzetközi, mind hazai szinten emelkednek a fertőzöttségi és halálozási adatok. Hozzátette, hogy a járvánnyal foglalkozó szakirodalomban már 7-8 mutánst emlegetnek.

Kiss Róbert alezredes újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai koronavírus elleni „csodaszerekkel” kereskedő internetes oldalakat figyelnek meg. Kiemelte, hogy ezek a szerek semmilyen bevizsgáláson nem estek át, védelmet csak az állam által felügyelt úton beszerzett vakcinák jelentenek.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210215_operativ_torzs_tajekoztato#rss