Putyin uniós bajkeverőként számít Orbán Viktorra

https://kep.index.hu/1/0/3667/36676/366766/36676657_2801565_42380c9f44897b42f72e155a94d097c5_wm.jpg
Megosztás/Share

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek szüksége van olyan emberekre, mint Orbán Viktor– nyilatkozta Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnök a Válasz Online-nak adott interjújában. 

A politikus az orosz ellenzék mai helyzetéről elmondta: nem mindben ért egyet Alekszej Navalnijjal, de azoknak a demonstrációknak, amelyek az ő bebörtönzése miatt elindultak, nagy jelentősége van.

Szükségünk van olyan tüntetésvezetőkre, mint Alekszej Navalnij, aki – szeretném hinni – megszilárdította az ellenzéket

– mondta. 

Kaszjanov szerint előnyös lenne, ha az ellenzéki erők a következő választásokon kormánykoalícióba szerveződve indulnának el, és ezáltal működőképes alternatívát tudnának nyújtani a kormányerőkkel szemben.

Oroszországban minden demokratát liberálisnak gondolnak, amihez a hatóságok felépítettek egy negatív képzettársítást: »külföldi kém, akit az amerikaiak és az európaiak manipulálnak«

– érzékeltette a politikus, hogy miként néz ki a kormányzat jelenlegi kommunikációja. 

Kaszjanov azt is megerősítette, hogy törvénytelennek tartja a Krím Oroszország általi annektálását – bár erről a témáról a 2020-as, oroszországi alkotmánymódosítás miatt már beszélni sem törvényes. 

Arról is beszélt továbbá, hogy milyen volt együtt dolgozni Vlagyimir Putyinnal, aki már akkor is elnök volt, amikor ő miniszterelnökként működött.

Az én időmben még nálam volt a végrehajtó hatalom, ezzel élve tudtam reformokba kezdeni – Putyin mint politikai vezető általános támogatásával. A leváltásom után egyetlen olyan miniszterelnök sem akadt, aki saját akaratából hajtott végre reformokat – részletezte Kaszjanov.

A politikus azt is elmondta, hogy szerinte a 2000-es választás volt az egyetlen, amelyet Putyin törvényesen nyert meg. „Az utána következők eredményeit legalábbis kozmetikázták” – vélte. Szerinte Putyin soha nem viselkedett politikusként – inkább az intézményrendszer ügyintézője volt. 

Kaszjanov arról is beszélt, hogy véleménye szerint Putyin célja az, hogy megossza az Európai Uniót, és ezáltal tegye képtelenné arra, hogy egységes kül- és biztonságpolitikája legyen.

Az önök miniszterelnöke azok egyike, akik konszenzust akadályozó problémákat generálnak az unióban – fűzte hozzá.

Állítása szerint az orosz elnök időről időre azoknak a politikusoknak a „lojalitását akarja megvenni”, akik bajt tudnak keverni Európán belül, függetlenül attól, hogy bal- vagy jobboldalról érkeznek-e. „Nem a politikai orientáció számít, hanem a bajkeverésre való képesség” – ecsetelte, hozzátéve: Putyin velük játssza a játékát, hogy megelőzze az EU Oroszországgal kapcsolatos egyhangú – és gyors – döntéseit.

Szerinte az orosz elnök célja az, hogy visszahozza az 1990 előtti világrendet, illetve megakadályozza Amerika és Európa együttműködését.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/02/15/mihail_kaszjanov_orban_viktor_vlagyimir_putyin/