Szigorítaná a fegyvertartást Joe Biden

https://kep.index.hu/1/0/3667/36674/366744/36674495_2801411_2d080c263e402718277d5c7d9ab7b4a0_wm.jpg
Megosztás/Share

Szigorúbb fegyvertartási szabályok összeállítására kérte Joe Biden elnök az amerikai Kongresszust – írja a Portfolio. Az elnök a kérelmet vasárnap, a 2018-as, Floridában történt iskolai mészárlás harmadik évfordulóján nyújtotta be. 

Joe Biden több kérést is megfogalmazott a kongresszushoz, ezek jegyében azt szeretné ha

  • kötelezővé tennék a vevők átvilágítását az összes fegyvervásárlás esetén,
  • betiltanák a „támadófegyvereket” és a nagy kapacitással bíró tárakat,
  • valamint jogi értelemben felelősségre vonhatóvá tennék a fegyvergyártókat abban az esetben, ha az általuk eladott fegyvereket illetéktelenül használják fel.

A részletszabályokat a kongresszusnak kell majd megfogalmaznia, így egyelőre nem világos, hogy pontosan miként lehetne mindezt megvalósítani. 

„Támadófegyverek” (Assault weapons) alatt elsősorban az AR-15-ös Gépkarabélyokra gondolhatott.

Ezek félautomata fegyverek, vagyis sorozatlövésre nem képesek ugyan, de egy-egy lövés után csak az elsütőbillentyűt kell ismét meghúzni az újbóli tüzeléshez (amennyiben maradt lőszer a tárban). 

A nagy kapacitású tárak tekintetében pedig a hagyományos, 30 töltény befogadására képes ívtárakra, szekrénytárakra célozhatott az elnök.

Egyes amerikai tagállamokban már korábban 10 töltényre korlátozták a tárak maximális kapacitását, 

így nem elképzelhetetlen, hogy ez lenne a szándék szövetségi szinten is.

Kérdéses, hogy ha új szabályok lépnének életbe, akkor a lakosságnál lévő, illegálissá vált fegyvereket be kellene-e szolgáltatni. 2017-ben, amikor Las Vegas-i mészárlás után betiltották a rugós válltámasszal rendelkező lőfegyvereket, akkor beszolgáltatásra kötelezték a lakosságot, és aki ezt nem tette meg, arra pénz- vagy börtönbüntetést szabtak ki.

A kongresszus alsóházában a demokratáknak többségük van. A szenátusban viszont jelenleg fele-fele arányban oszlanak meg a mandátumok köztük és a republikánusok közt, így itt nehezebb lesz elfogadtatniuk majd a törvényjavaslatot. 

Az Egyesült Államokban jelenleg körülbelül 400 millió kézifegyver van a lakosság kezében, ami azt jelenti, hogy egy lakosra átlagosan valamivel egynél több fegyver jut.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/15/joe_biden_fegyvertartas_amerika/