Szlávik János: A kínai vakcina biztonságos és hatékony

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=fe33de5e-e5a1-4151-ac70-dc116f3c17b3
Megosztás/Share

A főorvos szerint nem kell félni sem az orosz, sem a kínai vakcinától, mindkettő hatékony a koronavírus ellen.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Emelkedik a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, ami azt jelzi, hogy a járvány harmadik hullámának elején vagyunk- közölte Szlávik János az RTL Klubon.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvos elmondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló oltások hatékonyak a koronavírus új mutációi ellen, de nem biztos, hogy olyan hatásfokkal, mint az eredeti vírus ellen. Hozzátette, hogy még így is megfelelőek arra, hogy biztosítsák az immunitást.

Szlávik János szerint a kínai vakcina biztonságos és hatékony, nem kell félni tőle, a világon már 30 millió embert oltottak be a Sinopharm vakcinájával, már kiderült volna, ha valami komolyabb probléma lenne az oltóanyaggal. A főorvos szerint az orosz vakcináról is kiderült, “egészen kiváló” hatékonyságú.

Szlávik János elmondta, hogy ha rendelkezésre áll többféle vakcina, akkor lehet válogatni, de a korosztály és a krónikus betegségek is meghatározzák, hogy kinek, mi adható be, erről az orvosok döntenek.

“Nem az a lényeg, hogy az ember mivel oltatja be magát, hanem hogy beoltassa magát és védve legyen” – közölte a főorvos.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210215_Szlavik_Janos_A_harmadik_hullam_elejen_vagyunk#rss