Támogatást és kulturális áfát kérnek a fesztivál- és rendezvényszervezők

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=e21d0143-3212-4829-b5c9-38f1b4961b18
Megosztás/Share

A Magyar Turisztikai Ügynökséghez fordultak. Csak annyit kérnek, amennyit tavalyelőtt adóként befizettek.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Javaslatcsomag készült a magyar turizmusban és vendéglátásban működő ágazatok megsegítésére, a munkahelyek megtartása és az újranyitás sikeressége érdekében a Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége kezdeményezésére.

A szakértők által kidolgozott javaslatokat a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) címezték a kezdeményezők, akikhez eddig már több mint 370-en csatlakoztak.

A három szervezet olyan támogatási rendszer bevezetését szorgalmazza, amelyre nem kell többet költeni, mint az érintett ágazatok által 2019-ben az államkincstárba befizetett adó összege.

Egyrészt kérik, hogy azok a vállalkozások, amelyek árbevétele a pandémia miatt minimum 50 százalékkal kevesebb volt az előző évi hasonló, márciustól márciusig tartó időszaknál és amelyek nem állnak csődeljárás vagy végelszámolás alatt, váljanak jogosulttá egy olyan támogatásra, amelynek számítási alapja az elvesztett árbevétel 20 százaléka.

A jogosultak a vonatkozó időszak lezárt könyvelése (ennek hiányában eredmény-kimutatásaik) alapján az értékesítés nettó árbevételének összehasonlításával igényelhetnének egyszeri, vissza nem térítendő támogatást. Amennyiben az így kalkulált támogatás összege meghaladná az 50 millió forintot, akkor az e feletti támogatási összeg nem lehet nagyobb, mint a szervezet 2020-as évre eredménykimutatás alapján igazolt vesztesége.

Azt is kérik, hogy a kormányzat vezessen be kulturális áfát március 15-től.

Mint írták, a Music Hungary Szövetség megrendelésére a PwC Magyarország korábban tanulmányt készített a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5 százalékra csökkentéséről. Ez a támogatás szerintük közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget az egyes szereplőknek.

A kezdeményezők szerint ezek az intézkedések – amelyeknek bevezetéséhez nem szükséges pályázati folyamat kidolgozása – tekintettel vannak az értékteremtésre, illetve a korábbi legális tevékenység általi nemzetgazdasági hozzájárulásra, így igazságos és „méretarányos” módon segítik a talpon maradást és az újraindulást, megmentve ezzel számtalan munkahelyet és egzisztenciát.

Támogatásukról biztosították továbbá az MTÜ-t egy lépcsőzetes újranyitási szabályrendszer megalkotásában és kivitelezésében.

A három szövetség levelében hangsúlyozta, hogy a kulturális, turisztikai, vendéglátó, rendezvényszervező ágazatokban résztvevők az elmúlt években jelentősen és folyamatosan növekvő mértékben járultak hozzá Magyarország gazdasági teljesítményéhez, az állam bevételeihez. Együttesen többszázezer embert foglalkoztatnak, megélhetést biztosítva számukra és családjuk számára. A jelen helyzetben azonban olyan negatív spirálba kerültek, amelyből támogatás nélkül lehetetlen, de legalábbis rengeteg idő lesz kikerülni.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20210215_turizmus_vendeglatas_fesztival_rendezveny_koronavirus_tamogatas_afacsokkentes#rss