Tizenhárom közel-keleti országban azonosítottak új vírusvariánst

https://kep.index.hu/1/0/3668/36685/366854/36685409_2802185_9736ec0703414d8be8363c4c622e5a6d_wm.jpg
Megosztás/Share

Egyelőre stabilizálódik a koronavírus-fertőzöttek száma a Közel-Keleten, ugyanakkor a helyzet továbbra is nagyon súlyos a térségben, mert 13 országban azonosították a kórokozó újabb, fertőzőbb variánsait – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ahmed al-Mandhari, a WHO kelet-mediterrán térségi igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vírus három újabb változatából egyet regisztráltak a térség 13 országában, amelyeket azonban nem nevezett meg. Mandhari szerint közel 

hatmillió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 140 ezer halálesetet jegyeztek fel a térségben.

A WHO felszólította az embereket, hogy továbbra is tegyenek megelőző intézkedéseket a vírussal szemben – írja az MTI. A szervezet szerint 6,3 millió adag védőoltást adtak be 12 országban a kelet-mediterrán térségben. Mandhari úgy véli, bár a vakcinák segítenek a járvány elleni küzdelemben, önmagukban nem elegendőek. Szerinte a közösségen belüli távolságtartás, a maszkviselés és a fertőtlenítés továbbra is elsődleges fontosságú a vírus terjedésével szemben.

A WHO regionális igazgatója szerint a következő hetekben 37 ezer adag vakcina érkezik a palesztin területekre – a WHO által a védőoltás méltányos elosztására létrehozott – Covax program keretében, és 94 ezer Tunéziába.

Mandhari szerint a térségben nagyjából stabilizálódott az újabb koronavírus-fertőzöttek száma, mindazonáltal növekedés mutatkozott e tekintetben a Perzsa-öböl néhány országában és Libanonban. Utóbbi egyike a járvány által leginkább sújtott országoknak a térségben, ahol az egész országra kiterjedő vesztegzárat vezettek be a járvány miatt, a kórházak az elmúlt hetekben teljesítőképességük legfelsőbb határait érintve működtek. A legtöbb – körülbelül másfél millió – koronavírus-fertőzöttet a térségben Iránban jegyezték fel.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/15/tobb-mint-egy-tucat-kozel-keleti-orszagban-azonositottak-uj-virusvarianst/