Újabb koronavírus-variánsokat azonosítottak 13 közel-keleti országban

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/i/r/a/iran-397382.jpg
Megosztás/Share

Ahmed al-Mandhari, a WHO kelet-mediterráni igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vírus három újabb változatából egyet regisztráltak a térség 13 országában, amelyeket azonban nem nevezett meg.

Mandhari szerint közel hatmillió koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 140 ezer halálesetet jegyeztek fel a térségben. A WHO felszólította az embereket, hogy továbbra is tegyenek megelőző intézkedéseket a vírussal szemben. A szervezet szerint 6,3 millió adag védőoltást adtak be 12 országban a kelet-mediterráni térségben. Mandhari szerint bár a vakcinák segítenek a járvány elleni küzdelemben, önmagukban nem elegendőek. Szerinte a közösségen belüli távolságtartás, a maszkviselés és a fertőtlenítés továbbra is elsődleges fontosságú a vírus terjedésével szemben.

A WHO regionális igazgatója szerint a következő hetekben 37 ezer adag vakcina érkezik a palesztin területekre – a WHO által a védőoltás méltányos elosztására létrehozott – COVAX program keretében, és 94 ezer Tunéziába.

Mandhari szerint a térségben nagyjából stabilizálódott az újabb koronavírus-fertőzöttek száma, mindazonáltal növekedés mutatkozott e tekintetben a Perzsa(Arab)-öböl néhány országában és Libanonban. Utóbbi egyike a járvány által leginkább sújtott országoknak a térségben, ahol az egész országra kiterjedő vesztegzárat vezettek be a járvány miatt, a kórházak az elmúlt hetekben teljesítőképességük legfelsőbb határait érintve működtek.

A legtöbb – körülbelül 1,5 millió – koronavírus-fertőzöttet a térségben Iránban jegyezték fel.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210215/ujabb-koronavirus-variansokat-azonositottak-13-kozel-keleti-orszagban-469974