Ungváry Krisztián virtuálisan végigjárhatóvá tette a Kitörés Emléktúrát

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c06cc55c-22db-4416-804a-06e437727b97
Megosztás/Share

Honlapot készített Ungváry Krisztián történész, hogy a kitörés napját aktuálpolitikai felhangoktól mentesen mutassa be.

A kitoresnapja.hu honlapot azzal a céllal hozta létre Ungváry Krisztián történész, az MTA doktora, hogy elfogulatlan módon mutassa be az 1945-ben történteket.

A szovjet ostromgyűrűből 1945. február 11-én próbáltak kitörni a Budai Várba beszorított katonák, a kétségbeesett kísérlet véres kudarcba fulladt. A kitörésben részt vevő mintegy 24 ezer német katona közül csak körülbelül 700 fő érte el a német védelmi vonalakat néhány nappal később.

A kitörés napján a megemlékezések sokszor keltenek konfliktusokat és visszatetszést, miután az évfordulót kisajátították, és a becsület napjává nevezték át a magyar neonácik (idén a járvány miatt elmaradt az évfordulós emléktúra).

Ungváry szerint a felvilágosító honlapra azért van szükség, mert a tragikus eseményt egyesek aktuálpolitikai célokra használják, és emiatt eltorzítva mutatják be az akkor történteket. “Nem a gyásszal van probléma. Ám a gyász nem lehet jogalap egy tömeggyilkos eszme mosdatására” – fogalmaz a 24.hu által idézett közleményben.

Ungváry Krisztián

© Túry Gergely

A honlapon az évforduló napján szokásos Kitörés Emléktúrát lehet végigcsinálni virtuálisan, a történész kutatásain alapuló információkkal megtámogatva.

A térképeken elhelyezett helyszínekre kattintva egy-egy német katona történetét olvashatjuk el, Ungváry Krisztián ugyanis 1333 német katona életrajzát dolgozta fel, melyből 19 életrajzot tett közzé a honlapon.

Ezek elsősorban olyanok – áll a közleményben -, amelyek hiteles képet adnak a német katonákról és sorsukról, illetve a háború borzalmairól.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/elet/20210215_Ungvary_Krisztian_virtualisan_vegigjarhato_Kitores_Emlekturat_csinalt#rss