Uzsorázó fintech appok ellen indult hadjárat Ázsiában

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/o/k/o/okostelefon-tinik-mobilapp-388656.jpg
Megosztás/Share

Appokon és weboldalakon keresztül is eladósodhatnak azok az indiai és indonéz lakosok, akik a hagyományos pénzügyi rendszerhez nem férnek hozzá, de finanszírozásra van szükségük. A fiatalabbak körében terjedő digitális hitelek a koronavírus-járvány alatt még csábítóbbak lettek. 

Csakhogy a szinte szabályozatlan piacon sok a visszaélés-gyanús eset: rendkívül magas kamatok mellett hiteleznek a fintech cégek, majd maffiaszerű, vagy minimum etikátlan módszerekkel hajtják be az adósságot: például lehallgatják a felhasználó telefonját, és a rokonaikat kezdik el hívogatni, hogy fizessenek.

Indiában a Világbank 2017-es becslése szerint 190 millióan, Indonéziában további 95 millióan élnek, akiknek nincs kapcsolatuk a hagyományos pénzintézeti rendszerhez. Az őket kiszolgáló fintechek között vannak teljesen legális cégek, de olyanok is, melyek teljesen illegálisan működnek, és kicsúsznak a felügyelet kezei közül.

Az indiai jegybank múlt héten felállított egy testületet, amely kifejezetten az illegális szektor felszámolásáért felel. A több száz digitális hitelező agresszív taktikája több esetben öngyilkosságokhoz is vezetett már az országban. A tőketartási kötelezettség felemelését illetve az engedélyszerzés szigorítását tervezhetik a szabályozók.

A legális fintech appot működtető cégek és befektetőik közben attól tartanak, hogy a szigorítások és a szabályozások vétlen áldozatai lesznek egyfajta „járulékos kárként”. Az Indiában és Indonéziában működő appok egy jó része egyébként kínai kötődésű, ott ugyanis 2018 óta nem lehet új digitális hitelezőket bejegyezni, így más piacok után néztek. 

(FT)

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/bank/20210215/uzsorazo-fintech-appok-ellen-indult-hadjarat-azsiaban-469860