Vlagyimir Putyin: a nyugati országok fegyverként használják a koronavírus miatti elégedetlenséget

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/l/a/vlagyimir-putyin-432244.jpg
Megosztás/Share

Putyin a Rosszija 24 televíziónak adott interjút, melyben elismerte, hogy Oroszországban sokat esett az életszínvonal, de a koronavírust okolta emiatt és hozzátette: ez más országokban is hasonlóan történt.

Azt mondta, hogy megérti, hogy az emberek frusztráltak, viszont hozzátette: a Navalnij melletti tüntetéseket „Oroszország ellenfelei kavarták fel,” akik “irigykednek” országának olyan sikereire, mint a Szputnyik-vakcina gyors kifejlesztése. Ezeken a tüntetéseken több százezer ember vett részt, körülbelül 10 ezer embert az orosz rendőrség őrizetbe vett.

„Moszkva ellenségei megpróbálják fegyverként használni a fáradtságot, a frusztrációt és az elégedetlenséget” – mondta Putyin.

A Voice of America arról is írt, hogy független orosz médiaforrások szerint a hétvégén Putyin mellett szerveződött tüntetéseket állami nyomásgyakorlás hatására tartották meg. Ezt a Kreml tagadja.

Nyikolaj Patrusev, Oroszország biztonsági tanácsának vezetője néhány hete mondta azt, hogy a Navalnij melletti tüntetéseket a nyugat szervezte, mert „destabilizálni akarják Oroszországot.” A vezető a mostani tüntetéseket a 2013-2014-es Euromajdan-tüntetésekhez hasonlította, melyek eredményeképpen polgárháborúba sodródott Ukrajna.  

Címlapkép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210215/vlagyimir-putyin-a-nyugati-orszagok-fegyverkent-hasznaljak-a-koronavirus-miatti-elegedetlenseget-469892