5,1 százalékkal csökkent a magyar GDP 2020-ban

Megosztás/Share

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2020 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 3,7, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal nőtt – közölte kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2020-ban a GDP volumene 5,1 százalékkal elmaradt az előző évitől.

A KSH adatai szerint az előző negyedévhez mért növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.

A kormányzat 5-6 százalék közötti gazdasági visszaeséssel számolt a tavalyi évre, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi becslése szerint 5,0-5,5 százalékos lehetett a magyar gazdaság teljesítményének tavalyi csökkenése. Az Európai Bizottság 5,3 százalékos visszaeséssel számolt, míg a hitelminősítők közül a múlt héten a Standard & Poor’s 6,3 százalékosra, a Fitch Ratings pedig 6,2 százalékra tette a visszaesés mértékét.

Mekkora lehet az idei növekedés?

Az elmúlt időszakban több prognózis is napvilágot látott arra vonatkozóan, hogy mekkora lehet az idei növekedés: például a Nemzetközi Beruházási Bank vezető közgazdásza 4,3 százalékos, a Raiffeisen Bank elemzőinek alappályája 4 százalékos, az Equilor szintén 4 százalékos növekedést jósol, míg a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerint az 5-6 százalék közötti növekedés sem elképzelhetetlen.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2021/02/16/gdp-novekedes-ksh-statisztika-2020-koronavirus/