A Fidesz-szavazók harmada is az önkormányzatokra bízná a helyi döntéseket

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1fb17c54-a4f0-410d-b83c-8f97947028de
Megosztás/Share

A Publicusnak válaszolók csak a kórházak működtetését bíznák az államra.

A választók többsége, 68 százaléka helyesebbnek véli, ha a döntések inkább helyben születnek, nem mindenben a központ irányít – idézi a Publicus legfrissebb budapesti közvélemény-kutatását a Népszava. A lap szerint még a Fidesz-szavazók harmada is így vélekedik, de a központosítási törekvéseket leginkább a Momentum szavazói (97 százalék) utasítják el.

A Publicus felmérése arra is rámutat: az életkor előrehaladtával egyre inkább teret nyer a központi irányítás hatékonyságába vetett hit. Ugyanakkor az iskolai végzettség nem meghatározó a kérdésben: a legfeljebb 8 általános végzettek és a diplomások közel azonos arányban (65-68 százalék) bíznák a döntések javát az önkormányzatokra.

A válaszadók a Publicus által felsorolt közszolgáltatásokból csupán egyet bíznának inkább az államra: a kórházak működtetését. Ennél a lapban megjelent adatok szerint 26-73 arányban preferálták az állami felelősségvállalást.

Annak megítélésében megosztottak voltak a válaszadók, hogy a forrás- és feladatelvonásokkal mit akarhat elérni a kormány. 51 százalék szerint a végső cél az önkormányzati rendszer megszüntetése. Legkevésbé (12 százalék) a kormánypárt támogatói vélik így, nekik ugyanakkor ötödük egyetértene az önkormányzatiság felszámolásával.

Az nem derül ki a cikkből, hogy reprezentatív volt-e a felmérés a budapesti lakosságára, vagy annak valamely csoportjára, például a választókorúakra nézve.

Megvan 2020 egyenlege: a kormány a fideszes önkormányzatok zsebét tömködte

Hiába ajánlják fel az önkormányzatok a segítségüket a járvány ellen, a kormány meg sem hallgatja őket – olvasható Gémesi György Indexnek adott interjújában. Gödöllő polgármestere az önkormányzatiság fennmaradásáért aggódva ismertette a településeket ellehetetlenítő kormányzati elvonásokat is.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210216_allam_vs_onkormanyzat_publicus#rss