A Fitbitet hívja segítségül a NASA a koronavírus ellen

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=eafb9ae5-22a8-4073-a0ad-91a4b556a0ad
Megosztás/Share

Alkalmazottai és űrhajósai egészségéhez szeretne hozzájárulni a NASA azzal, hogy kísérleti projektbe kezd az immár Google-tulajdonban lévő Fitbittel.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A koronavírus-járvány sem akadályozza meg a NASA-t abban, hogy folytassa űrmisszióját. Viszont tenne is valamit munkatársai biztonságáért, és ehhez a Fitbitet hívta segítségül. Egy kísérleti projekt keretében ezer darab intelligens viselhető eszközt (Fitbit Charge 4-et) osztanak szét a NASA-alkalmazottak, köztük 150 űrhajós között. Azt vizsgálják, hogy hozzájárulhatnak-e ezek az eszközök a biztonságos munkavégzéshez, a fertőzés lehetőség szerinti elkerüléséhez.

A viselhető eszközhöz tartozó appon keresztül a felhasználók nyomon követhetik legfontosabb egészségügyi paramétereiket. Ez azért fontos, közölte a Fitbit, mert bizonyíték van arra, hogy a nyugalmi pulzusszámra vonatkozó adatok és néhány további egészségügyi mutató potenciálisan azonosíthatja az influenzaszerű betegségeket, például a Covid-19-et, mielőtt még a tünetek megjelennének.

© Pocket-lint

Az alkalmazás ezek alapján értesíti a felhasználókat, hogy maradjanak otthon vagy menjenek nyugodtan dolgozni. Ezen felül tanácsot adhat a teszteléshez is. A NASA értékelni fogja a kísérleti programot, és az eredmények fényében fogja fontolóra venni nagyobb alkalmazotti létszám kiterjesztésére is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210216_fitbit_eszkozok_nasa_alkalmazottak_egeszsegugyi_parameterek_merese#rss