A héten tárgyal a kormány az önkormányzatokkal az iparűzési adó kompenzációjáról

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=7e7e125a-3b5d-43a5-aa5d-25f406bfbb5d
Megosztás/Share

Karácsony Gergely a Magyar Önkormányzatok Szövetségének közös sikerének értékelte, hogy szerdán és pénteken meghallgatja a kormány a 25 ezresnél nagyobb településeket.

Szerdán és pénteken ül le az önkormányzatokkal tárgyalni a kormány az elvont források kompenzációjáról. Gulyás Gergely a 25 ezer feletti települések vezetőivel csütörtökön, a megyei jogú városokéval pedig pénteken egyeztet – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének online sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely fontos lépésként értékelte, hogy miniszteri szinten sikerült egyeztetést szervezni:

“Az első sikert már elértük, hogy tárgyalóasztalhoz sikerül ülni a kormánnyal, a második csatát remélem, hogy sikerül megnyerni, és eredményesek lesznek a tárgyalások” – mondta.

Budapest főpolgármestere szerint fontos lenne, hogy az Európai Unió helyreállítási alapjáról szakmai egyeztetés szülessen. “Ha közösen ülünk egy asztalhoz, és pártállástól függetlenül megfogalmazzuk az érdekeinket, akkor még a magyar kormányt is a tárgyalóasztalhoz lehet vinni” – mondta.

A kormány a járványhelyzet miatt felére csökkentett iparűzési adóból kiesett összegeket automatikusan megtéríti a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú városoknak, az ennél nagyobbaknak egyéni megegyezést ígért. Ez viszont jóval lassabban ment a vártnál: Budapest főpolgármestere többször is felhívta rá a figyelmet, hogy veszélyben van Budapest költségvetése, a hétvégén pedig levélben kérte a vállalkozásoktól, ha lehetőségük van, fizessék be a teljes összeget.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210216_onkormayzat_kormany_kompenzacio#rss