A lakáshitelekre nem volt hatással a koronavírus, sőt, olcsóbbak is lettek

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=4e323313-1410-4afc-a805-88aebc89b726
Megosztás/Share

A koronavírus-járvány ellenére több lakáshitel fogyott 2020-ban, mint az azt megelőző évben, de azt nem mondhatjuk, hogy a járvány ne hatott volna a hitelezési folyamatokra. Az igénylők a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektettek a biztonságra, a negyedévek összehasonlításakor pedig borult az elmúlt évek mintázata. A Bank360.hu szakértői elemzésükben a lakáshitelek 2020-as eredményeit foglalták össze.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2020-ban összesen 928,59 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek az igénylőknek, ami közel 2 százalékos növekedést jelent a 2019-es évhez képest, dacára a koronavírus-járványnak. A lakossági hitelek közül így egyedüliként a lakáscélú jelzáloghitelek tudtak az előző évhez hasonló eredményt hozni, szemben a fogyasztási hitelekkel, amelyek iránt visszaesett a kereslet.

Mire költöttek az igénylők?

A felhasználást tekintve a használt ingatlanok vásárlása volt a leggyakoribb hitelcél, a folyósított volumen 76 százalékát költötték el az igénylők ebben a formában – ez az előző évhez képest 7 százalékos növekedést jelent. A második legnépszerűbb lakáscél az újépítésű ingatlan vásárlása volt 10 százalékkal, építésre és bővítésre pedig összességében a folyósított lakáshitelek körülbelül 7 százalékát költötték.

“Negyedéves bontásban látható, hogy a koronavírus-járvány a növekedés ellenére jelentősen befolyásolhatta a lakáshitelek iránti keresletet is, hiszen évek óta először fordult elő, hogy az első három hónap ne a leggyengébb, hanem a közel legerősebb negyedév legyen az éven belül” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

Szembetűnő a járvány kitörése utáni hirtelen visszaesés a második negyedévben, az év második felében azonban sikerült visszakapaszkodnia a lakáshitel-folyosításnak, túl is szárnyalva a 2019-es szintet.

Felértékelődött a biztonság, mindenki a fix kamatra hajt

A 2020-ban folyósított lakáshitelek mindössze 1,2 százaléka (11,22 milliárd forint) volt legfeljebb 12 hónapos kamatperiódusú – vagyis olyan kölcsön, amelynek évente vagy annál gyakrabban változhat a kamatozása. A fennmaradó 98,8 százalék egy évnél hosszabb kamatperiódust választott, az átlagos érték azonban ennél is sokkal beszédesebb: az egész évre vonatkozó átlag 113 hónap volt, vagyis megközelítőleg 10 év. Az előző éves átlaghoz képest ez 7 hónapos növekedést jelent. 2020-ban a leghosszabb kamatperiódust átlagosan decemberben választották az igénylők, 115 hónappal.

A kamatok a földön járnak

A járvány nem befolyásolta számottevően a lakáshitelek átlagkamatát, sőt 2020-ban csökkenő tendencia volt jellemző. Átlagosan 0,6 százalékkal alacsonyabb kamatlábbal vehettek fel lakáshitelt az igénylők, mint 2019-ben; a legalacsonyabb érték 2020 decemberére volt jellemző, amikor az átlagos kamatláb 3,96 százalék volt. Ezt nem sokkal haladta meg az év utolsó hónapjában az átlagos hitelköltség mutató sem, amely 4,20 százalék volt, az egész évre vonatkozó 4,29 százalékkal szemben.

Ennél egyébként jelenleg is találhatnak az igénylők jóval kedvezőbb kölcsönt: a Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint 20 éves futamidővel és 10 éves kamatperiódussal is elérhető 10 millió forintos lakáskölcsön 3,80 százalékos THM-mel. Így a havi törlesztőrészlet 59 191 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 14 212 440 forint lenne. Ennél kedvezőbb kamatra csak rövidebb kamatperiódus mellett számíthatnak: 5 éves kamatperiódussal számolva már 3,45 százalékos THM-mel is vehető fel lakáskölcsön, egy éves kamatperiódusnál pedig 3,34 százalékos THM az elérhető legkedvezőbb lehetőség, a kalkulátor számításai szerint.

2021 ismét a növekedés éve lehet

“A koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalás mellett a 2021 januárjától elérhető lakástámogatások, valamint a hozzájuk kapcsolódó kedvezmények is beindíthatják a lakáshitelek iránti keresletet. Az új ingatlanok vásárlása után fizetendő áfa csökkentése, a csok támogatás mellé igénybe vehető áfa-visszaigénylés és illetékmentesség is vonzó lehet azok számára, akik az elmúlt évben elhalasztották a lakáscélok megvalósítását, vagy akik az aktuális kedvezményeket szeretnék kihasználni” – fogalmazott a szakértő.

Mindemellett, az ingatlanvásárlás és -építés mellett, a felújítások és a korszerűsítések is a jelzáloghitel-piacot erősíthetik, lévén, a lakásfelújítási támogatás előfinanszírozásához igényelhető államilag támogatott lakásfelújítási kölcsön is egy jelzáloghitelfajta.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag.ingatlan/20210216_lakashitel_2020_bank360#rss