A válság közepette szűnik meg a közmunka?

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/n/y/u/nyugdij-idos-munka-oreg-getty-stock-400896.jpg
Megosztás/Share

A kormányhivatalok levélben hívták fel a polgármesterek figyelmét nemrég arra, hogy a jelenlegi szabályok szerint, ha valaki – legfeljebb fél éves megszakításokkal – tíz éve közfoglalkoztatott, akkor így már nem dolgozhat tovább. Az első érintettek július 26-án érhetik el a tíz éves évfordulót, írja a Népszava.

A február 15-ei adatok szerint 91,1 ezren állnak közfoglalkoztatási jogviszonyban. 2021-ben az egy közfoglalkoztatónál eltöltött időtartam 523 fő esetében haladja meg a kilenc évet, vagyis az ő jogviszonyuk időtartama emelkedhet tíz év fölé a nyáron, ha idén is közmunkásként dolgoznak – tájékoztatta a Népszavát a Belügyminisztérium (BM).Törvénymódosítás nélkül nekik kell más megélhetési lehetőséget találni a nyáron.

Az önkormányzatoknak a saját nyilvántartásuk alapján tudniuk kell, ki az a helyiek közül, aki már tíz éven túl benne lenne a rendszerben, s rájuk már nem igényelhetnek közfoglalkoztatási támogatást – olvasható a kormányhivatali tájékoztató levélben.

Azok, akik hosszú ideje közfoglalkoztatásban dolgoznak, nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. A koronavírus-járvány miatti válság következtében pedig még annyi esélyük sincs elhelyezkedni a vállalati szférában a közfoglalkoztatottaknak, mint a válság előtt, amikor munkaerőhiány jellemezte a piacot. Egészen 2019 végéig ugyanis az volt a trend, hogy a közmunkások egy része az egyre növekvő munkaerőhiány miatt munkát kapott a vállalati szférában – így csökkent a közmunkások létszáma 200 ezerről 100 ezer alá -, miután a cégek csökkentették a felvételi kritériumokat. Akik tehát akkor nem tudtak munkát vállalni a cégeknél, azoknak most, a válság közepette sincs igazán esélyük.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210216/a-valsag-kozepette-szunik-meg-a-kozmunka-470010