A vészhelyzet meghosszabbítása lesz a téma a pralamentben

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=2db39903-d813-4581-bd23-c40e751059dc
Megosztás/Share

Döntést jövő héten hozhatnak a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet meghosszabbításáról.

Az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását kedden kezdi tárgyalni. A parlament idei első ülésének második, egyben befejező napja reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal indul. Ezt követően tartanak általános vitát az igazságügyi miniszter koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről.

A jogrend meghosszabbításáról szóló Varga Judit által jegyzett törvényjavaslatot január utolsó munkanapján nyújtotta be Semjén Zsolt, a novemberihez hasonlóan ez is három hónapra szól, és meghosszabbítja az eddig hozott intézkedések hatályát. A kormány pedig vállalja, hogy koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében az intézkedések hatályának fenntartásáig megtettekről rendszeresen ad tájékoztatást az Országgyűlésben.

Kétharmados többséggel szavazta meg a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet meghosszabbításának sürgős tárgyalását a parlament, így jövő héten már dönthetnek is róla a képviselők. A sürgős eljárásra 134 képviselő szavazott igennel, ami kiteszi a kormánypárt képviselőit, az ellenzéki képviselők 48-an viszont nemmel szavaztak.

A vészhelyzetről szóló vita után a keddi ülésnap további részében általános vitát tartanak a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről, valamint az innovációért és technológiáért felelős miniszter nemzeti adatvagyonról szóló törvényjavaslatáról is.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210216_veszhelyzet_meghosszabbitasa_parlamenti_vita#rss