Díjazták Anthony Fauci bátorságát

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=8f5b6756-9bc9-4214-90e5-14ae17cd9ab4
Megosztás/Share

Anthony Fauci egymillió dollárral járó izraeli elismerést kap a „tudomány védelméért.”

Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója az egyik kitüntetettje idén a kategóriánként egymillió dollárral járó Dan David-díjnak: az amerikai orvos és virológus “a tudomány védelméért” tett erőfeszítéseiért kapja a rangos elismerést.

Az izraeli székhelyű Dan David Alapítvány hétfőn jelentette be a három kategória győzteseit.

A 80 éves Fauci a „jelen dimenziók” kategóriában kapja az elismerést a HIV-kutatás és az AIDS-betegeket segítő programok terén végzett munkásságáért, valamint a koronavírus elleni vakcinák támogatásáért.

A tények embere, aki nemcsak a koronavírussal harcol, hanem Donald Trumppal is

Az elmúlt évtizedekben volt dolga a HIV-, a SARS, a MERS- és az ebolajárvánnyal, sőt még az anthraxszal is. Az Egyesült Államok egyik legelismertebb járványügyi szakembere most a koronavírussal, és a valós veszélyeket sokszor lazán kezelő elnökkel néz szembe. Anthony Fauci megnyugtató, bár a sok interjútól rekedt hangjától most amerikaiak milliói várnak valami biztatót.

Az alapítvány közleményében úgy fogalmazott, hogy Fauci „bátran kiállt a tudomány védelméért a tájékozatlan ellenállókkal szemben a kihívásokkal teli koronavírus-járvány idején”.

Anthony Fauci és Donald Trump

© JIM WATSON / AFP

A díjat 2000-ben alapította Dan David izraeli vállalkozó és filantróp. Az elismerést – amelynek vezetősége a Tel-avivi Egyetemen működik – 2002 óta ítélik oda évente a nemzetközi tudományos és kulturális élet kiválóságainak.

Idén a „múlt dimenziói” kategóriában a történelem és orvostudomány területén kutató Alison Bashford, Katharine Park és Keith Wailoo professzorok kapják az elismerést.

A „jövő dimenziói” kategóriában pedig a rák immunterápia úttörőinek, Zelig Eshharnak, Carl June-nak és Steven Rosenbergnek ítélték a díjat. A Dan David-díj korábbi kitüntetettjei között van Al Gore volt amerikai alelnök, Tony Blair korábbi brit miniszterelnök és Margaret Atwood világhírű kanadai író.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/elet/20210216_Dijaztak_Anthony_Fauci_batorsagat#rss