Egy rossz döntés miatt több millió Pfizer koronavírus-vakcina mehet a kukába Japánban

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/p/f/i/pfizer-vakcina-oltas-fecskendo-432388.jpg
Megosztás/Share

Japán 144 millió adag, 72 millió ember kétszeri beoltására elegendő adag vakcinát rendelt meg a Pfizer/BionTech gyógyszergyártó párostól, azonban egy ampullából hat adagot csak speciálisan pontos fecskendőkkel lehet kinyerni, amiből nincs elég az országban.

Így több millió adag vakcina beadása került veszélybe

– számolt be a Reuters.

A japán kormány gyorsan megrendelte a gyártóktól a speciális, úgynevezett alacsony holttérfogatú, azaz az oldatokat pontosabban felszívni és kibocsátani képes fecskendőket, ők azonban nem tudják elég gyorsan felpörgetni a termékeik előállítását.

A japán kormány korábban a hagyományos fecskendőkből tárazott be, ezekkel azonban egy ampullából csak öt adag vakcina kinyerése oldható meg biztonságosan.

A japán egészségügyi minisztérium és a Pfizer japán képviselete sem válaszolt a hírügynökségnek, hogy az év végéig megrendelt 144 millió adag vakcinát a szerződés szerint hogyan kell szállítani, azaz a Pfizer 6 vagy 5 főnek szán-e egy ampullányi vakcinát. Európában is téma volt ez, itt korábban öt, jelenleg hat adagnak „ismernek el” egy ampullányi Pfizer/BionTech vakcinát.

A címlapkép forrása: MTI/Mohai Balázs. Oltáshoz előkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fecskendők a Napfény Otthon Kiemelten Közhasznú Alapítvány VIII. kerületi idősek otthonában 2021. január 30-án.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210216/egy-rossz-dontes-miatt-tobb-millio-pfizer-koronavirus-vakcina-mehet-a-kukaba-japanban-470026