Egyoldalú lépést tett Németország, autók ezrei fordultak vissza a határairól

Megosztás/Share

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes mutációinak feltartóztatására elrendelt beutazási korlátozások első bő 24 órája alatt, hétfő reggelig hozzávetőleg tízezer ellenőrzést hajtottak végre a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységei a csehországi és a tiroli átkelőknél.   

A belépésre jelentkezők nagyjából fele, vagyis ötezer ember nem felelt meg a feltételeknek, ezért őket mind vissza kellett fordítani

– ismertette a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Steve Alter, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője.    

Mint mondta, a Németországban dolgozó külföldiek közül csak az úgynevezett rendszerszintű fontosságú munkakörben dolgozókat engedik be. Az ilyen munkakörök listáját az Európai Bizottság állította össze, a német átkelőkön is ezt használják.    

Hozzátette: a brüsszeli listán túlmutató további kivételek is lesznek, de a részletszabályok kidolgozása még nem ért véget.    

A Csehországgal és a Tirol tartománnyal szomszédos németországi területeken – Szászországban, Bajorországban – működő közszolgálati médiaszolgáltató társaságok (Mitteldeutscher Rundfunk, Bayerischer Rundfunk) beszámolói szerint a korlátozások komoly közlekedési fennakadásokhoz vezettek, és sok Németországban dolgozó külföldi munkáját ellehetetlenítették.    

Így például nem engedik be a bejelentve, érvényes munkaszerződéssel és társadalombiztosítással dolgozó cseh építőipari munkásokat, mert szakmájuk nem számít rendszerszintű fontosságúnak.    

A német szövetségi kormány egyoldalú lépését bírálta az Európai Bizottság is, kiemelve, a korlátozások veszélyeztetik az EU-s belső piac működését.

Steffen Seibert kormányszóvivő a hétfői berlini tájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem volt más választásuk, mint a beutazás szigorú korlátozása, mert az érintett területeken, Németország közvetlen szomszédságában rohamosan terjednek a SARS-CoV-2 fokozottan fertőzőképes változatai. Azonban a schengeni belső határok szabad átjárhatósága közös európai érdek, ezért a korlátozásokat a járványhelyzet alakulásától függően a lehető leghamarabb visszavonják.    

A német kormány vasárnap nulla órai hatállyal rendelt el beutazási korlátozást Csehországra, Tirolra, valamint Szlovákiára vonatkozóan is. Szlovákiával és Csehországgal kapcsolatban a B.1.1.7. jelzésű, úgynevezett brit vírusvariáns terjedése, Tirollal kapcsolatban a B.1.351 jelzésű, először Dél-Afrikában azonosított vírusváltozat által okozott fertőződések okoznak aggodalmat Németországban.    

A SARS-CoV-2 új változatainak terjedése miatt január végén rendeltek el először beutazási korlátozást Németországban. Akkor az Egyesült Királyságból, az európai uniós társország Portugáliából és Írországból, a Brazíliából, valamint a Dél-Afrika, Lesotho és az Estwani Királyság – korábbi nevén Szváziföld – alkotta térségből érkező személyforgalmat korlátozták.

Címlapkép: Markus Söder bajor miniszterelnök a német-cseh határon, a németországi Schirnding átkelőhelyen 2021. február 14-én. Ezen a napon beutazási tilalom lépett életbe a Csehországból Németországba érkezőkre a koronavírus új mutációinak terjedése miatt. Kizárólag német állampolgárok, németországi lakhellyel rendelkező külföldiek, az egészségügyben dolgozók és az árufuvarozásban részt vevők léphetnek be az országba, de ők is csak előzetes regisztrációval, illetve negatív koronavírusteszt felmutatásával tehetik ezt meg. Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210216/egyoldalu-lepest-tett-nemetorszag-autok-ezrei-fordultak-vissza-a-hatarairol-469996