Észak-koreai hackerek megpróbálták ellopni a Pfizer-vakcina receptjét

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=4e0d400f-02ae-4c6a-a8ae-68c927253ed0
Megosztás/Share

A szöuli hírszerzés arról nem adott tájékoztatást, hogy a diktatórikus állam által pénzelt kiberbűnözői csoport pontosan mikor csapott le. Azt sem tudni, sikerrel jártak-e.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Észak-koreai hackerek próbálták megszerezni a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinájának technológiáját – közölték újságírókkal kedden dél-koreai törvényhozók a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülése után, a dél-koreai hírszerzésre (NIS) hivatkozva. A képviselők nem árulták el, mikor történt a kibertámadás, sem azt, sikerrel jártak-e a hackerek.

A pandémia kezdete óta világszerte nőtt az egészségügyi szervezetek és a gyógyszergyártók ellen elkövetett kibertámadások száma. Több hackercsoportot kormányok finanszíroznak, így próbálva megszerezni a legújabb kutatási eredményeket. Észak-koreai hackerek tavaly kibertámadást intéztek több olyan dél-koreai gyógyszergyártó vállalat ellen, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgoznak, de a behatolási kísérleteket dél-koreai törvényhozók szerint Szöul sikerrel elhárította.

A tervek szerint Észak-Koreába az év első felében közel kétmillió vakcina érkezik az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett oltóanyagából az alacsony és közepes jövedelmű országok ellátására létrehozott COVAX program keretében. Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett, aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik. Elemzők szerint egy súlyos járványnak katasztrofális hatása volna az egyébként is nyomorgó észak-koreai lakosságra nézve.

A Microsoft novemberben azt közölte, hogy Oroszországnak és Észak-Koreának dolgozó hackerek megpróbálták feltörni hét – köztük kanadai, dél-koreai és amerikai – gyógyszergyártó cég adatbázisát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210216_eszak_korea_hacker_pfizer_biontech_koronavirus_vakcina#rss