Ismét ezer alatt az új fertőzöttek száma

https://kep.index.hu/1/0/3668/36687/366879/36687921_2802355_721d9c9f1d292dd4931bf7073d881341_wm.jpg
Megosztás/Share

Keddre 823 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 389 622 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 85 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 837 főre emelkedett – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. Kórházban 3979 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 318 vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 298 008 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 039 főre csökkent.

EDDIG 341 958 FŐ KAPOTT OLTÁST, KÖZÜLÜK 131 593 FŐ MÁR A MÁSODIK OLTÁSÁT IS MEGKAPTA. 

Egy nappal korábban 1337 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 388 799 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma hétfőre. Elhunyt 46 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 752 főre emelkedett.

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés ma kezdi tárgyalni a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, amelynek célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése – írják.

Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Február 4-én, csütörtökön megkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása.

 1. Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult.
 2. Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak oltását végezték el. Eddig összesen 82 ezer idős ember és szociális dolgozó kért és kapott oltást. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat, az intézmény vezetésénél jelentkezhetnek.
 3. Harmadik körben a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kezdődött meg. Őket a háziorvosok értesítették a regisztráció alkalmával megadott elérhetőségen, jellemzően telefonon. Vasárnapig több mint ötezer háziorvosi praxisból hat-hat főt kórházi oltóponton oltanak be Pfizer-vakcinával, ezenfelül 1080 háziorvos maga is beolthat tíz-tíz embert Moderna-vakcinával.

A kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, hogy a védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már közel kétmillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalán. 

A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének megőrzése érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések, és március 1-jéig érvényben is maradnak:

 • Továbbra is kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.
 • A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
 • Magán- és családi rendezvények (például születésnap) tíz főig megtarthatók, amelybe a 14 év alattiak nem számítanak bele.
 • Este nyolc óra és reggel öt óra között kijárási tilalom van érvényben.
 • A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet igazolni szükséges.
 • Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este hét óráig maradhatnak nyitva, és a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel öt órakor nyithatnak ki.
 • A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A maszkviseléssel és a távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a tízezer főnél nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata.
 • Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.
 • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket és a vásárokat.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • Temetés legfeljebb ötven fővel tartható meg.
 • Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
 • A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este héttől reggel hét óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházakban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

 • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
 • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
 • gyakran és alaposan mossunk kezet.
 • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
 • Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.
Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/02/16/koronavirus-covid-19-adatok-jarvany-fertozottek/