Letartóztatásban marad M. Richárd a bűnismétlés veszélye miatt

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c4ef7f38-9b8d-4177-8f8c-c49de5c71aaf
Megosztás/Share

A bíróság szerint reális annak az esélye, hogy a legsúlyosabb kényszerintézkedés hiányában a vádlott újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.

Bűnismétlés veszélye miatt fenntartotta M. Richárd letartóztatását a Fővárosi Ítélőtábla.

A négy évvel ezelőtti, két halálos áldozattal járó Dózsa György úti közlekedési baleset vádlottját tavaly szeptember 30-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB)

  • közúti baleset gondatlan okozásának vétsége,
  • garázdaság és
  • testi sértés vétsége

miatt nem jogerősen 4 év fogházra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, majd elrendelte a bűnügyi felügyeletét azzal, hogy Budapest és Pest megye közigazgatási területét nem hagyhatja el, tartózkodási helyét engedély nélkül nem változtathatja meg.

A kényszerintézkedés elrendelését követően a nyomozó hatóság szabálysértési eljárást kezdeményezett a vádlottal szemben azért, mert tavaly október 7-én – a közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt – engedély nélkül vezetett Budapesten. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig a Fővárosi Törvényszékhez nyújtott be újabb vádiratot november 2-án

  • kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés,
  • kétrendbeli hivatali vesztegetés,
  • háromrendbeli közokirat-hamisítás, valamint
  • bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás

bűntette miatt a férfi ellen.

A Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a Dózsa György úti baleset miatt indult büntetőügyben másodfokú bíróságként eljáró Fővárosi Törvényszék a vádlottat az elérhetetlenné válás és bűnismétlés veszélye miatt tartóztassa le. A Fővárosi Törvényszék másodfokú tanácsa január 18-án meghozott végzésében megállapította, hogy január 1-jén újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt intézkedtek a férfival szemben. A jelenlegi adatok szerint a vádlott egy budapesti étterem alagsorában, társaival együtt kábítószert fogyasztott, továbbá a kijárási tilalom szabályait is megszegte.

M. büntetett előéletű, korábban egyebek mellett

  • emberölés előkészülete,
  • bűnsegédként elkövetett lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés és
  • kábítószerrel visszaélés

miatt ítélték szabadságvesztésre.

A törvényszék megállapította, hogy a kábítószer-birtoklás miatt korábban folyt büntetőeljárás során az ügyészség a nyomozás feltételes ügyészi felfüggesztését rendelte el, aminek időtartamára a vádlottat pártfogó felügyelet alá helyezte, valamint kötelezettségként előírta neki, hogy legalább 6 hónapig tartó, kábítószer-használatot kezelő ellátáson, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vegyen részt. A férfival szemben időközben újabb büntetőeljárás is indult, ami megalapozza a bűnismétlés reális veszélyét. Mindezek alapján

a törvényszék szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés hiányában reális annak az esélye, hogy a vádlott újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el”.

A törvényszék végzése ellen az ügyész a szökés, elrejtőzés veszélyének megállapítása, az elsőrendű vádlott és védője a kényszerintézkedés elrendelése miatt jelentett be fellebbezést.

M. ügyei

A Dózsa György úton 2017 májusában történt a halálos baleset. A folyamatban lévő büntetőeljárás eddigi adatai szerint M. Richárd nagy teljesítményű, nyugati rendszámú személyautójával körülbelül 140 kilométeres sebességgel összeütközött egy szabálytalanul kanyarodó autóval, amelynek két utasa meghalt, vezetője életveszélyes sérüléseket szenvedett. M. Richárd és több járókelő könnyebben megsérült.

M.-et 2006-ban az úgynevezett kecskeméti maffiaperben jogerősen nyolc év szabadságvesztésre ítélték, mert a Radnai László elsőrendű vádlott által vezetett bűnszervezet „katonája” volt. A bűnszervezet drogkereskedelemmel, védelmi pénzek szedésével, prostitúcióval foglalkozott, amikor pedig 2004-ben elfogták egyes tagjait, épp egy rivális bandával való leszámolásra készült.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210216_m_richard_letartoztatas_dozsa_gyorgy_uti_baleset#rss