Márciustól bevezetik az ingyenes gyorstesztet Németországban

https://kep.index.hu/1/0/3670/36701/367012/36701251_2803343_1f4865faf5dad5446c160ad6cc82b0ad_wm.jpg
Megosztás/Share

Nemzeti tesztstratégia, hogy március 1-jétől Németországban mindenki jogosult lesz az ingyenes új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétét vizsgáló úgynevezett antigén gyorstesztre. Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter  a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) elmondta, hogy ezután a képzett segítők nélkül elvégezhető tesztek is szerepet kapnak, a tesztek költségeit pedig a szövetségi kormány fogja állni. 

Az antigén gyorstesztet, és az önállóan használható gyorstesztelő termékek ingyenessé tételét  kedden jelentették be – írja az MTI.

Eszerint

az egészségügyi szakszemélyzetet igénylő vizsgálatot gyógyszertárakban és tesztközpontokban lehet majd elvégezni. A rendszer kialakítása a helyi önkormányzatok feladata lesz.

Amint befejezik a termékek minőségellenőrzését a szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézetnél (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte – BfArM), és megfelelő mennyiség érkezik az országba, az újítást a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás működésének szolgálatába állítják, vagyis óvodai és iskolai dolgozóknak, nevelőknek, tanároknak biztosítják az új tesztelési lehetőséget.

 A miniszter a regionális lapoknak kiemelte, hogy a BfArM a lehető leggyorsabban elvégzi az ellenőrzéseket.

Ezek az önellenőrzésre, laikus általi önálló használatra szolgáló tesztek hozzájárulhatnak “a mindennapok biztonságához.

Az RND szerint a még nem végleges tervek alapján a “házi gyorstesztek” ugyancsak március elején jelennek meg, és a piaci forgalomba is bekerülnek, fogyasztói árukat egy euróban (360 forint) korlátozhatják.

Az MTI szerint hasonló szabályozást vezettek be a napokban a szomszédos Ausztriában, ott havonta öt darab térítésmentesen jár az önállóan elvégezhető gyorstesztből, szintén márciustól.

Németországban egy hónapja javulnak a járványügyi adatok, de terjednek a korábbiaknál fertőzőképesebb új vírusváltozatok, ezért a gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot az eredeti tervekkel szemben nem február közepén, hanem legkorábban március elején oldják fel, hogy akadályozzák egy harmadik járványhullám elindulását.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában 3856 új fertőződést regisztráltak. Ez ugyan növekedés az egy héttel korábbi 3379-hez képest, de akkor adattovábbítási fennakadások miatt 600 eset nem került be a statisztikába. Ezt a hatást kiszűrve az látható, hogy folytatódik a SARS-Cov-2 visszaszorulása, de a fertőzésszám csökkenésének üteme mérséklődik. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 342 843 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 528 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 65 604-re emelkedett.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/16/nemetorszag-gyorsteeszt/