Márciustól ezt is jelölnie kell az üzleteknek: mutatjuk, milyen címkéket kell kihelyezniük

https://cdn.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2021/02/1613481561-YdgwfycWs_md.jpg
Megosztás/Share

A hatóság emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány tavaszi első hullámában mentesítette a szolgáltatókat a fogyasztásmérők helyszíni leolvasása és a kötelező mérőcserék elvégzése alól, illetve kötelezte őket a munkálatok átütemezésére. Miután a hivatal meggyőződött arról, hogy a szolgáltatók rendelkeznek a biztonságos munkavégzéshez szükséges védőfelszerelésekkel és minden helyszíni munka során kellő alapossággal járnak el, a járvány második hullámában a kötelező munkálatok elvégzése alóli mentességet feloldották.

A közlemény szerint a szolgáltatók az egészségvédelmi szabályokra maximális tekintettel ütemezik a fogyasztók ingatlanában elvégzendő, személyes találkozással járó helyszíni munkákat. Ilyen helyszínen elvégzendő, kötelező munka az ingatlanokban található fogyasztásmérők cseréje, amire szükség lehet az újbóli hitelesítés, meghibásodás vagy sérülés miatt. A fogyasztásmérők hitelesítés miatti cseréjére a hitelesség utolsó évében, december 31-ig kell sort kerítenie a szolgáltatóknak, a munkát az adott évben szabadon ütemezhetik.

A MEKH közleményében hangsúlyozta: folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet alakulását, és a kormányzati döntésekkel összhangban minden szükséges intézkedést megtesz a fogyasztók biztonságos ellátása és a szolgáltatók hatékony munkavégzése érdekében.

A hivatal az egészségvédelmi szabályok mellett arra is felhívja a fogyasztók figyelmét: győződjenek meg arról, hogy valóban a szolgáltató munkatársai vagy az általa megbízott szakemberek érkeztek-e a lakásukba. Legyenek jelen a mérőóra cseréjénél, és ha tehetik, készítsenek fényképet a régi és az új óráról. A jegyzőkönyvet vagy a munkalapot aláírás előtt olvassák el, vitás helyzet esetén saját észrevételeikkel egészítsék ki. Emellett gondoskodjanak a mérőóra épségéről, óvják a környezeti hatásoktól, a fizikai sérülésektől és ha sérülést, rendellenes működést tapasztalnak, azonnal jelezzék a szolgáltatónak.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2021/02/16/marciustol-ezt-is-jelolnie-kell-az-uzleteknek-mutatjuk-milyen-cimkeket-kell-kihelyezniuk