Megérkezett a kínai oltóanyag Magyarországra

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=6e8e7250-9fbf-413c-99cc-31cde8c0e663
Megosztás/Share

550 ezer vakcinával a fedélzetén érkezett a repülőgép Kínából Magyarországra.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

„Megjött!” – posztolt egy repülőgépet ábrázoló képet közösségi oldalára Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. A képen az a repülő látható, ami hétfőn indult Kínába felvenni azt az 550 ezer koronavírus elleni vakcinát, amit a Sinopharm nevű gyártótól rendelt a kormány. Ez a vakcinamennyiség 225 ezer ember beoltására elegendő.

Az operatív törzs hétfőn jelentette be, hogy az orosz, illetve a kínai vakcinával tervezik felpörgetni az oltási programot, utóbbit azonban még a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársainak kell átvizsgálniuk, mielőtt elkezdenek vele oltani.

Jakab Ferenc pécsi virológus korábban arról beszélt, hogy nem rossz a kínai vakcina, csak kicsit elavult. Hétfőn Szlávik János is úgy fogalmazott, hogy mind a kínai, mind az orosz vakcina biztonságos és hatékony.

(Kiemelt képünk illusztráció!)

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210216_kinai_oltoanyag_magyarorszagon#rss