Megmutatjuk, mire elég Európában a meglepő magyar GDP-adat

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/m/a/g/magyar-zaszlo-eu-europai-unio-brusszel-veto-418846.jpg
Megosztás/Share

Kedd reggel meglepően erős GDP-adatot közölt a KSH a negyedik negyedévet illetően, hiszen az előző negyedévhez képest 1 százalék felett volt a növekedési ütem, míg 2019 negyedik negyedévéhez képest 4,3%-os volt a visszaesés. Délelőtt az Eurostat is közölte szokásos tagállami rangsorát, melyből kiderül, mire volt elég ez a teljesítmény. Az egy évvel korábbihoz képest mérve Magyarország a középmezőnyben van a 4,3%-os uniós módszertan szerinti visszaeséssel. Az viszont nem túl jó hír, hogy ennél csak Csehország esett nagyobbat az év végén. Az európai rangsor alján a járvány által leginkább sújtott országok, Spanyolország, Olaszország állnak, mellettük meglepően gyenge volt az osztrák teljesítmény a szigorú lezárások miatt. A másik véglet Litvánia, Románia és Lettország, melyek megúszták 2 százalék alatti visszaeséssel az év végét.

A harmadik negyedévhez mért teljesítményekben nagyobb volt a szórás Európában, az országok többsége már növekedni tudott, de voltak még kifejezetten gyenge teljesítmények. Ezen a listán Magyarország holtversenyben az ötödik helyen áll 1,1%-os növekedésével. A régióban Románia és Bulgária még ezt is lepipálta, különösen a román gazdaság 5% feletti ugrása volt kimagasló. A másik véglet az előbb említett Ausztria, ahol a szigorú lezárások miatt 4,3 százalékos volt a gazdaság visszaesése, mellettük az olaszok és a franciák szenvedtek el egy százalék feletti visszaesést.

Szokás szerint több ország nem közölte még negyedik negyedéves adatait, a korábbi negyedévek alapján közülük többen is megleőzhetik még Magyarországot, azonban a járvány miatti bizonytalan helyzetben nem lehet egyértelműen feltételezni a korábbi tendencia folytatását. 

Összességében elmondható, hogy egész Európában a vártnál jobban alakult a gazdaság teljesítménye az év végén. Elsősorban azok az országok szenvedték meg eddig a járvány második hullámát, melyeknek komolyabb lezárásokat, korlátozásokat kellett életbe léptetniük. A jövőre nézve az 1,1 százalékos negyedéves alapú magyar növekedés bizakodásra ad okot a kilábalást illetően, hiszen a novemberben életbe léptetett korlátozások mellett is érezhetően növekedni tudott a GDP.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210216/megmutatjuk-mire-eleg-europaban-a-meglepo-magyar-gdp-adat-470086