Müller Cecília: kérdéses, hogy a vakcinák mennyire hatásosak a dél-afrikai és brazil mutánsokkal szemben

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-lg/v/a/k/vakcina-429722.jpg
Megosztás/Share

Müller Cecília a TV2 reggeli műsorában azt mondta, hogy nagyon nehéz jósolni manapság, hiszen már a harmadik hullámról beszélünk, aminek felfutásáért Európában elsősorban a mutánsok a felelősek. Van már dél-afrikai, brazil, brit mutáns, de egyébként a virológusok szerint már számos mutáns van. Müller emlékeztetett, hogy a koronavírus egy ilyen vírus, mindig változik.

Müller azt mondta, hogy épp ezért a koronavírus “üldözésének” nem is lesz vége, mert a vírus egy olyan jószág, amelyik folyamatosan változtatja a tulajdonságait, ezért olyan módszert kell alkalmazni, ami ezt lekövetni képes. Szerinte fontos, hogy az oltóanyagok hatásosságát a mutánsokkal szemben folyamatosan vizsgáljuk.

Erre egy olyan technológia lehet a hatásos, hogy a hatóanyagot kicseréljük a vakcinában, ami a szakemberek szerint néhány hónap alatt lehetséges. Szerinte az oltóanyagoknak a mutációt lekövetni képes tulajdonsága is fontos. A brit mutánssal szemben még a mostani hatóanyagok működőképesek, de a brazil és dél-afrikai mutánssal szemben már vannak kétségek.

Az országos tisztifőorvos arra biztat mindenkit, hogy oltsa be magát.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210216/muller-cecilia-kerdeses-hogy-a-vakcinak-mennyire-hatasosak-a-del-afrikai-es-brazil-mutansokkal-szemben-470122