Operatív Törzs: 102 ezer Pfizer oltóanyag érkezik a héten

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=bd05a72b-a60f-4401-9887-c11f596cc96f
Megosztás/Share

Megérkezett a kínai vakcinaszállítmány, de az oltást még nem lehet vele elkezdeni, az NNK vizsgálata még hátravan.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ma kezdi tárgyalni az országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbítását – kezdte Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs keddi tájékoztatóját. Kiss megismételte a tegnap elmondottakat, vagyis, hogy a Romániába belépő magyar állampolgárok hatósági házi karanténba kerülnek.

A karanténkötelezettség nem vonatkozik arra, aki igazolni tudja, hogy az elmúlt 90 napban átesett a fertőzésen és a fertőzés kimutatása és a Romániába beutazás között legkevesebb 14 nap telt el. Azok is mentesülnek a karanténkötelezettség alól, akik igazolják, hogy beutazásuk előtt legalább 10 nappal megkapták a koronavírus elleni védőoltás második dózisát.

A magyar szabályok viszont ennél szigorúbbak. Kiss arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazautazó magyarok továbbra is karanténba kerülnek és továbbra is két negatív PCR-teszttel lehet ez alól mentesülni. Aki a koronavírus-fertőzésből felgyógyult és ezt igazolja, az hat hónapig mentesül a karanténkötelezettség alól.

Az alezredes ezt követően ismertette a rendőri intézkedések adatait: a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 126 ember ellen intézkedtek, a kijárási tilalmat pedig 329-en szegték meg az elmúlt 24 órában

Kiss után Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a legfrissebb járványügyi adatokat ismertette:  823 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 389 622-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 85 beteg, így 13 837-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. Az aktív fertőzötteké pedig 77 012-re csökkent.

Jelenleg 3979 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 318-an vannak lélegeztetőgépen.

Galgóczi azt is elmondta, hogy ezen a héten a Pfizer szállítmánya két ütemben érkezik, az első adag már ma megjött, a többit pedig holnapra várják. Összesen 102 960 adag jön a héten.

A kínai vakcina is megérkezett, összesen 550 ezer adag, de ezzel még nem kezdik el az oltást, mert még az NNK vizsgálja – mondta Galgóczi, majd hozzátette: a háziorvosi körzetekben lehet majd találkozni az oltóanyaggal. Ezzel már ötféle vakcina van Magyarországon. Jelenleg a regisztrált legidősebbeket a Pfizer és Szputnyik V-vel, a 60 év alattiakat, pedig az AstraZenecával oltják.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210216_operativ_torzs_pfizer_oltoanyag_koronavirus#rss