Portfólió, Zoom, motivációs levél – “Covid-biztos” megoldásokkal próbálják levizsgáztatni a felvételizőket a középiskolák

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=b6d9b260-0640-4a56-91e0-b8fe0289a163
Megosztás/Share

Arra vonatkozóan nincs előírás, hogy mit történik akkor, ha a tanuló éppen a szóbeli vizsga napján betegszik le.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Tavaly éppen azon a napon értek a véget a szóbelik, amikor a járvány miatt elrendelték az iskolák bezárását, a középiskoláknak igazából most kell először „covid-biztos” megoldásokat találniuk a felvételire – írja az Eduline.

A HVG oktatási szakportálja szerint a pécsi Leőwey Klára Gimnázium és a budapesti, XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnáziumban is úgy döntöttek, hogy nem hívják be a hozzájuk jelentkezőket, hanem online hallgatják meg őket – sok diákot érint a döntés, az intézményben egy kivételével ugyanis az összes tagozaton kötelező a szóbeli.

A járványhelyzet miatt több középiskola egyszerűen törölte a felvételi szóbeli fordulóját – hiába többszörös a túljelentkezés, úgy döntöttek, nem kockáztatnak. A budapesti Leövey Klára Gimnáziumban a nyelvi tagozat kivételével

a szóbeli helyett a kiválasztott tagozatnak megfelelő tantárgyból bemutatkozó portfóliót kérnek a nyolcadikosoktól, akiknek egy kézzel írott motivációs levelet is el kell küldeniük.

Az intézmény a pontszámítási szabályokon is kénytelen volt módosítani, bevezették az ún. tagozatos többletpontszámokat, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a központi írásbeli felvételi magyar- vagy matektesztjének eredményét nagyobb súllyal veszik figyelembe a diákok rangsorolásakor.

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium megtartják ugyan a felvételit, de a szóbelire érkező diákok a csak szájmaszkban, kézfertőtlenítés és lázmérés után léphetnek majd be például épületébe, a szülők viszont nem kísérhetik el őket a termekhez, csak az épület előtt várakozhatnak. A budapesti KÜRT Alapítványi Gimnázium oldalán közzétett tájékoztató szerint náluk a szóbeli a járványügyi előírások betartásával nagyjából a megszokott módon zajlik majd: az egyéni elbeszélgetés után csoportos feladatmegoldás vár a jelentkezőkre.

A középiskolák szóbeli felvételi vizsgáira sok diákot várnak február 23-a és március 12-e között. Az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly a négy- és hatosztályos gimnáziumok a tanulmányi területeik 45 százalékánál tették kötelezővé a szóbelit, míg a nyolcosztályos gimnáziumokban ez az arány majdnem 52 százalék. Hogy idén pontosan hány diák vesz majd részt online vagy hagyományos módon a felvételi szóbeli körében, nem lehet megmondani – az intézmények ugyanis meghatározhatnak egy ponthatárt, amely alatt nem hívják be szóbelire a jelentkezőket.

Az intézményeknek központi szabályokhoz nem kell alkalmazkodniuk. Az Oktatási Hivatal az Eduline megkeresésére azt írta, „a szóbeli vizsgák a középiskolák „saját” vizsgái, azokra a köznevelési intézményekre vonatkozó általános járványügyi szabályok vonatkoznak, emellett az középiskolák a helyi sajátosságoknak megfelelő helyi szabályokat is hozhatnak”.

Az érettségi szervezésekor alkalmazandó biztonsági intézkedéseket követése a középiskolák számára a középfokú szóbeli felvételi vizsgákra is javasolható. Ahogy azt Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára korábban elmondta:

tantermenként maximum tíz tanulóval, maszkviselés, testhőmérséklet-mérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett szervezik a vizsgákat.

A szóbelik alatt is tartani kell a 1,5 méteres távolságot, mind a vizsgán, mind a felkészülés alatt. A vizsgabizottságnak, a tanároknak a szóbelin is kötelező lesz a maszkviselés. A diákoknak az iskolában, a várakozás alatt kötelező, a felkészülés alatt csak ajánlott, a szóbeli alatt pedig nem kötelező viselniük a maszkot. A további szabályokról itt olvashatnak.

De mi történik, ha valaki a szóbeli napjára betegszik le? Az Oktatási Hivatal azt közölte, hogy nincs olyan szabály, amely előírná az intézményeknek, hogy betegség esetén kötelesek online formában meghallgatni a diákot, azt pedig, hogy lesz-e pótvizsgázási lehetőség, a felvételiztető középiskola szintén maga szabályozza.

Nyitóképünk illusztráció.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210216_Portfolio_Zoom_motivacios_level__Covid_felveteli_kozepiskola#rss