Szlovákia is zöld utat adhat az orosz vakcinának

https://kep.index.hu/1/0/3670/36703/367031/36703125_2803475_47c79fb3fb1a3a33c0cc4c95f415a237_wm.jpg
Megosztás/Share

Szlovákia lehet a Magyarország után a második, ahol az európai tagállamok közül engedélyezik a Szputnyik V vakcinát. Várhatóan megkezdi a tárgyalást a koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – közölte az MTI a  szlovák vezetők nyilatkozatát.

Az európai uniós tagállamok közül eddig csak Magyarország engedélyezte a Szputnyik V védőoltás alkalmazását. Az EMA február elején közölte, hogy még nem kapta meg az európai piacra vonatkozó engedélyezési kérelmet az orosz vakcinára.

-Facebook oldalán Igor Matovic szlovák miniszterelnök közölte,

eljött az ideje, hogy a kormány elkezdje a tárgyalásokat az orosz féllel a Szputnyik V szállításáról.

Hozzátette, hogy a kabinetje ezt csütörtök reggel fogja megvitatni. 

Kiemelte, támogatja a szerinte nagyszerű és nagy hatékonysággal ható védőoltást. Eddig az EU-ban csak Magyarországon használják, és nem látja az okát, hogy mi miért ne tennék ez a szlovákok is.

Marek Krajci egészségügy-miniszter sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a vakcinát akkor lehet használni, ha biztonságosnak találják. Közölte: a helyi egészségügyi hatóságok előbb megbizonyosodnak arról, hogy a vakcina gyártása valóban megfelelő-e.

Andrej Babis cseh kormányfő korábban azt mondta, hogy Magyarországhoz hasonlóan Csehország is engedélyezi a védőoltást, majd később közölte, hogy országa megvárja az EMA engedélyét.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/16/orosz-vakcina-szlovakia/