Új katonai együttműködés indul Magyarország és Lengyelország közt

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/b/e/n/benko-tibor-432634.jpg
Megosztás/Share

Közös sajtótájékoztatójukon Benkő Tibor kiemelte: a visegrádi négyek (V4: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) és azon belül is a lengyel-magyar kapcsolatok erősítése jó úton halad; a lengyel és magyar katonák kapcsolatának szorosabbra fűzésével, együttműködésük még hatékonyabb, eredményesebb lesz a jövőben.

Mariusz Blaszczak közölte:

az együttműködési megállapodás 63 pontból áll, egyebek mellett közös kiképzések, gyakorlatok, történelmi, hagyományőrző feladatok szerepelnek benne.

Benkő Tibor a 63 feladat közül

  • a különleges műveleti erők közös gyakorlatozását,
  • a tartalékos katonák képzésével, felkészítésével kapcsolatos tapasztalatok feldolgozását,
  • valamint a különleges műveleti erők közös gyakorlatozását emelte ki. Utóbbival kapcsolatban elmondta: a jelenlegi helyzetben legfontosabb a katonák egészségének megóvása, de a tervek szerint csak a különleges műveleti erők vonatkozásában egy éven belül négy közös gyakorlatot is terveznek Lengyelországon és Magyarországon.

Benkő Tibor köszönetet mondott azért is, hogy Lengyelország felajánlotta a magyar harckocsizó katonák felkészítését és kiképzését a Leopard harckocsik használatához. Ezzel összefüggésben Benkő Tibor elmondta, hogy Magyarország a PESCO-n belül (az Európai Unió védelmi célú állandó strukturált együttműködése) többnemzeti szimulációs központot hoz létre.

A magyar miniszter emlékeztetett: jelenleg Lengyelország tölti be a V4-es elnöki szerepkört. Ennek során cselekvési tervet dolgoznak ki a V4-ek Európai Unión belüli jövőjéről. Magyarország pedig – amely júliustól veszi át a V4-es elnökséget -, ezen cselekvési terv alapján halad majd tovább.

Arról is beszélt, hogy a V4-EU harccsoport következő alkalmazását 2023-ra tervezik.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy Lengyelország élen jár a területvédelmi erők szervezésében és alkalmazásában, amit külön haderőnemként szerveztek meg. Elmondta, hogy Magyarországon ma már több mint 10 ezer önkéntes tartalékos katona áll rendelkezésre. Megemlítette: a tartalékos katonák az aktív katonákkal együtt Magyarországon hatékonyan részt vesznek a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

A magyar miniszter beszámolt arról: tárgyalásukon egyetértettek abban is, hogy a különleges műveleti erők együttműködésén túl a hibrid hadviselésre és a kiberműveletekre még nagyobb figyelmet kell fordítani a jövőben.

Mariusz Blaszczak elismerését fejezte ki azért, hogy Magyarország ilyen rövid idő alatt létrehozta a székesfehérvári többnemzeti parancsnokságot. Beszámolt arról: tárgyalásukon egyeztettek a 30 éves visegrádi együttműködésről. Megvitatták a PESCO-s kooperáció lehetőségeit is, tárgyaltak továbbá a magyar katonák (lengyel vezetésű ENSZ-köteléken belüli) libanoni szerepvállalásáról is.

A lengyel miniszter Benkő Tibort tájékoztatta arról is, hogy a múlt héten tárgyalt az Egyesült Államok új védelmi miniszterével, Lloyd Austinnal a NATO-n belüli – együttműködés lehetőségeiről is egyeztettek.

Címlapkép: Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (j) és Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a megbeszélésük végén Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban 2021. február 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210216/uj-katonai-egyuttmukodes-indul-magyarorszag-es-lengyelorszag-kozt-470150