Új kőolaj kutat fúrnának az Őrség szívébe: felháborodtak a helyiek

https://cdn.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2021/02/1613461735-E2aMZ5GgM_md.jpg
Megosztás/Share

A kútfúrás az országos védelem alatt álló nemzeti parki törzsterületén, egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fog zajlani – írja az Ugytudjuk.hu. A helyiek ez ellen tiltakoznak, és azt szeretnék elérni, hogy a MOL Őrség Szénhidrogén Kft által a Vas Megyei Kormányhivatalhoz VA/AKF-KTO/242/202 számon benyújtott engedélykérelmet elutasítsák.

A kút fúrása ellen már több mint nyolcezren írtak alá petíciót. A kezdeményezés elindítói azt szeretnék elérni, hogy az őriszentpéteri önkormányzat és az Őrségi Nemzeti Park is utasítsa el a projektet, mert a kőolajkút fúrási munkálatok, valamint a kitermelés maga, súlyosan veszélyezteti az itt élők és az ide látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, valamint a védett élővilágot.

Az építési munkálatok határérték feletti zajterheléssel, szállópor- és füstgázterheléssel, a védett környezetben utak építésével meglévők szélesítésével járna. Az építési munkálatokhoz a természetvédelmi területen, fákat vágnának ki. Az éjjel nappal zajló munkálatok zavaró hatása miatti vendégéjszakák elmaradása, még inkább ellehetetlenítik a környék vendégházait, melyek a pandémia miatt amúgy is pengeélen táncolnak! Vis major esetén a kőolajszennyezés visszafordíthatatlan károkat okozna a természeti környezetben

– áll a petícióban.

A tervekből kiderül, hogy 2022 első negyedévében kezdenék meg a mélyfúrást és annak előzetes vizsgálati eljárásra vonatkozó dokumentumában leírják, hogy a tervezett útépítéshez cserjéket, tölgyeket, juhart kell eltávolítani egy rövid szakaszon.

MOL Nyrt. Őri-1 mélyfúrás átnézeti térkép (Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei) MOL Nyrt. Őri-1 mélyfúrás átnézeti térkép (Fotó: VA/AKF-KTO/242/2021. Kérelem és mellékletei)

Az ígéretek szerint ezzel együtt az út megerősítése, szélesítése elsősorban “csak” zavaró hatással lesz az élővilágra, az élőhelyveszteség elhanyagolható mértékű. A lap szerint a zajvédelmi követelményeknek viszont nem fog megfelelni a mélyfúrás, így ez alól előzetesen felmentést kell kérniük.

A fúrótornyot és a munkálatokhoz szükséges infrastruktúrát a munkálatok alatt két turistaútvonalról is látni lehet majd. Az éjszakai munkálatok során a megvilágítás pedig zavarhatja az állatokat

– vélik az ellenzők.

A projektről a MOL még nem nyilatkozott.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2021/02/16/uj-koolaj-kutat-furnanak-az-orseg-szivebe-felhaborodtak-a-helyiek