Új WTO-főnök: A gazdag országok is veszítenek, ha visszatartják a vakcinákat

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=eec1fbe4-35b8-4af9-b4eb-c7a8fea0612c
Megosztás/Share

Először irányíthatja nő, aki ráadásul Afrikából érkezett, a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), amely minden korábbinál nagyobb kihívás előtt áll: újra kell indítani a globális kereskedelmet a pandemia után.

A Világkereskedelmi Szervezetnek az eddiginél jobban oda kell figyelnie a pandemiára – hangsúlyozta Ngozi Okonjo-Iweala, aki a Reuters hírügynökségnek nyilatkozott kinevezése alkalmából. Nigéria egykori pénzügyminisztere, aki a Világbanknál is vezető állást töltött be, március elsején veszi át hivatalát.

“Senki sincs biztonságban amíg mindenki nincs biztonságban” – jelentette ki Washingtonban, ahol a családjával él. “A vakcinanacionalizmus egyáltalán nem kifizetődő, mert új meg új mutáns vírusok jelentkeznek. Ha más országokat nem sikerül immunissá tenni a járvánnyal szemben, akkor a vakcinanacionalizmus vissza is üthet. Az nem lehet, hogy másutt az emberek a halálra várakozzanak, sorban állva, miközben nekünk megvan a technológiánk a védekezésre.”

A WTO főnöke tudja, miről beszél, hiszen Nigériából érkezett, az egyik legnépesebb fejlődő országból, ahol az egészségügyi hálózat igen rossz helyzetben van, és a kormánynak nincs pénze az egész lakosság beoltására.

9000 milliárd dolláros veszteség

A WTO főigazgatója a számok embere, ezért rámutatott, hogy a globális gazdaság hatalmas összeget, 9000 milliárd dollárt veszítene azzal, ha csak a fejlett országok lakosságát oltanák be. A veszteség fele a fejlett államokat terhelné. “A nacionalizmus ezekben az időkben nagyon sokba kerül mind az emberek egészségügyi ellátásában, mind a gazdaság újraindításában.”

A Biden-kormányzat egészen másként áll hozzá a pandemiához mint elődje: az USA visszalépett a WHO-ba és egyidejűleg Biden elnök aláírt egy 4 milliárd dolláros csekket a fejlődő országok egészségügyi támogatására. Ngozi Okonjo-Iweala elmondta a Reuters tudósítójának, hogy “fantasztikusan jó megbeszéléseket folytatott” Biden kereskedelmi tanácsadóival, akik egyetértettek azzal, hogy mielőbb meg kell szüntetni az akadályokat, amelyek a pandemia elleni harc eszközeinek világkereskedelmét lassítják.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210216_Uj_WTOfonok_A_gazdag_orszagok_is_veszitenek_ha_visszatartjak_a_vakcinakat#rss