Újra gyorsul a járvány Ukrajnában

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-lg/u/k/r/ukrajna-388170.jpg
Megosztás/Share

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 3143 új esettel 1 276 618-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 150 áldozattal 24 542-re. Eddig 1 122 968-an gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hatezren, az aktív betegek száma így több mint háromezerrel 129 108-re csökkent. Előző nap 915 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, míg a megelőző napokban a számuk kétezer körüli volt.

A legtöbb új beteget, 621-et az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint 308 új esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 132,5 ezret, az elhunytaké 11-gyel 2532-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy a koronavírus elleni oltások csúszással, várhatóan e hét végén kezdődhetnek el, ugyanis még nem érkezett egyetlen szállítmány sem meg az országba. A késés okai szavai szerint olyan technikai és bürokratikus problémák, amelyek függetlenek Ukrajnától. Megerősítette, hogy tárcája már hétfőtől szerette volna elkezdeni az oltásokat, de a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül jóváhagyott Pfizer vakcinák szállításával kapcsolatban még néhány hivatalos eljárást el kell végezni, ami még napokat vesz igénybe. Korábban helyettese, Viktor Ljasko országos tisztfőorvos már elmondta, hogy az oltóanyagról egyebek mellett még be kell szerezni a fuvarlevelet az ENSZ Gyermekalapjától (UNICEF).

Egy másik oltóanyag szállításával kapcsolatosan pusztán technikai, logisztikai nehézségek merültek fel, amelyek a miniszter reményei szerint néhány napon belül megoldódnak. Sztepanov vélhetően az AstraZeneca által kifejlesztett vakcinára utalt, de nem nevezte meg. Ismét megerősítette, hogy először egészségügyi alkalmazottakat fognak beoltani.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210216/ujra-gyorsul-a-jarvany-ukrajnaban-470106