Újra izgalmas az OTP, elindult a rakéta

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/r/a/k/raketa-432596.jpg
Megosztás/Share

Erős hazai GDP-adattal indult a nap, a KSH statisztikája alapján ugyanis tavaly a negyedik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 1,1 százalékkal meghaladta az előző negyedévit, az adat óriási meglepetést jelent, a piaci elemzők ugyanis 0,4 százalékos csökkentést vártak a november közepétől életbe lépett járványügyi korlátozások miatt. Az egy évvel korábbi szinttől a magyar GDP (szezonálisan és naptárhatással igazítottan) 4,3 százalékkal marad el. A negyedik negyedév kiigazítatlan, éves alapú GDP-csökkenése 3,7 százalék, az erre vonatkozó elemzői várakozás 5,5 százalék volt, vagyis ez a mutató alapján is óriási meglepetés a negyedik negyedévi gazdasági teljesítmény.

Nem csak a vártnál jobb magyar GDP-adatnak, hanem Varga Mihály szavainak is örültek a befektetők, a pénzügyminiszter Facebook-videójában kommentálta a meglepően jó mai GDP-adatot, amely elmondása szerint sokkal jobb az uniós átlagnál. Elmondta azt is, hogy várakozásai szerint a második negyedévben növekedési pályára áll a magyar gazdaság, két számjegyű növekedés jöhet.

Részben a kedvező hazai GDP-adat, részben Varga szavainak hatására nagyot megy ma a magyar tőzsde, a BUX index kiemelkedik az európai mezőnyből.

A magyar blue chipek közül mind a 4 emelkedik, a legnagyobb mértékben közülük a Richter, amely ma napon belül már közel 4 százalék pluszban is állt, jelenleg pedig 3 százalék az emelkedés mértéke, a második legerősebb teljesítményt pedig közel 2,5 százalékkal az OTP nyújtja.

Az OTP grafikonja egyébként kifejezetten izgalmas, hiszen az árfolyam az elmúlt napokban újra megérkezett a 13 000 – 13 150 forint közötti zónába, amely több szempontból is fontos:

  • több alkalommal szolgált már ellenállásként,
  • ráadásul a tavaly szeptemberi mélypontra és az idén januári lokális csúcsra húzott Fibonacci fontos szintje is ide esik.

Az OTP árfolyama már hetek óta komolyabb beszűkülést mutat, és ma annak az alsó szélétől a felső széle közelébe érkezett meg az árfolyam. Igazán jól akkor nézne ki, ha sikerülne felfelé kitörnie a beszűkülésből, ez egyelőre nem történt meg.

További pozitívum egyébként, hogy kifejezetten magas forgalom mellett történik a mai emelkedés, természetesen ma is a legforgalmasabb papír az OTP, a 9 milliárd forintos forgalom azonban bőven átlag feletti.

Címlapkép: Roscosmos Press OfficeTASS via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210216/ujra-izgalmas-az-otp-elindult-a-raketa-470124