Üzent a dél-koreai titkosszolgálat: Kim Dzsongun hackerei támadták a Pfizert, vakcina-titkokat akartak ellopni

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/e/s/z/eszak-korea-hackerek-koronavirus-vakcina-432482.jpg
Megosztás/Share

Az információt dél-koreai törvényhozók közölték újságírókkal a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülését követően titkosszolgálati információk alapján, azonban azt nem árulták el, hogy sikerrel jártak-e a hackerek.

A Microsoft még novemberben közölte, hogy Oroszországnak és Észak-Koreának dolgozó hackerek megpróbálták feltörni hét gyógyszergyártó cég adatbázisát. Észak-koreai hackerek emellett tavaly kibertámadást intéztek több olyan dél-koreai gyógyszergyártó vállalat ellen, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgoznak, de a behatolási kísérleteket Szöul akkor sikerrel elhárította.

A fenti híradás a hackertámadásokról azért is különösen érdekes, mert a hivatalos észak-koreai kommunikáció szerint az országban eddig egyelten megerősített koronavírusos esetet sem jelentettek, ennek hitelességét azonban amerikai és japán hatóságok is megkérdőjelezik. A járvány esetleges elszabadulása jelentős veszélyt jelentene az elavult egészségügyi berendezésekkel rendelkező és rossz gazdasági állapotban lévő országnak.

A járvány gazdasági hatásai azonban már most látszódnak, miután a kereskedelmi forgalom Kínával, az ország legjelentősebb partnerével 99%-ot esett 2020 utolsó negyedévében.

Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210216/uzent-a-del-koreai-titkosszolgalat-kim-dzsongun-hackerei-tamadtak-a-pfizert-vakcina-titkokat-akartak-ellopni-470080