Veszélyben a balatoni falukép, minden építkezést leállítottak

https://kep.index.hu/1/0/3669/36696/366960/36696089_2802961_e95425f3c9a8fd6b5a179b8e337d0dfb_wm.jpg
Megosztás/Share

Az eset a Veszprém megyei Paloznakon történt, ahol hétfő óta a település egész területén tilos telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani, továbbá más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani. A radikálisnak tűnő döntést a polgármester a képviselő testülettel egyeztetve hozta meg, de a járványhelyzet miatt ebben az időszakban minden határozat polgármesteri döntésként jelenik meg.

Czeglédy Ákos az Index érdeklődésére elmondta, hogy a környéken évek óta egyre több az építkezés, de csak most lett meg végre a jogi háttere annak, hogy a település bel- és külterületére egyaránt érvényes változtatási tilalmat rendeljenek el. Mint mondja, jó okuk volt erre, hiszen a Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért Paloznak 1998-ban Hild-díjat kapott, és az elszaporodó építkezések miatt ez a falukép mára veszélybe került. 

Ugyanakkor a már engedélyezett és folyamatban lévő építkezések folytatódhatnak, azokat természetesen nem tiltották le, mint ahogy a napelem telepítésnek vagy például a belső felújításnak sincs akadálya – nyugtatta meg az érintetteket a polgármester. 

paloznak

Fotó: GoogleMaps

Építési tilalmat a rendezési terv felülvizsgálata időtartamára lehet elrendelni, és az legfeljebb három évig maradhat érvényben, de Czeglédy Ákos várakozása szerint Paloznakon mintegy másfél év alatt végeznek ezzel a munkával. 

Paloznak polgármestere azt is elmondta, hogy nem egyeztetett a környéken hasonló adottságokkal rendelkező Lovas, Csopak és Alsóörs vezetőivel, de mint mondja, ezen a vidéken egyáltalán nem ismeretlen fogalom a részleges változtatási tilalom, mindössze annyi a különbség, hogy máshol a döntést nem verték nagy dobra. Paloznakon annyi az újdonság, hogy a településkép megőrzése érdekében az egész falura kiterjesztették a tilalmat.

Nem mi vagyunk tehát az első fecskék, de én azt akartam, hogy a paloznaki építési tilalom híre nagyobbat szóljon

– fogalmazott az Indexnek Czeglédy Ákos polgármester.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/02/16/paloznak-epitesi-tilalom/