Vírusölő szövetet tesztelnek francia tömegközlekedési eszközökön

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=1173a743-1750-4629-bc13-eff3fd939441
Megosztás/Share

Olyan szövetet fejlesztett ki egy francia vállalat, amely állításuk szerint képes 99,9 százalékban megsemmisíteni a vírusokat és baktériumokat. A koronavírus ellen is hatékony huzatot a párizsi és a lyoni tömegközlekedési járműveken tesztelik.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Sokan a tömegközlekedési eszközöket tekintik a koronavírus-fertőzés legfőbb helyszínének, ezért a tömegközlekedési vállalatok minden eszközzel – járatsűrítéssel, fertőtlenítéssel – próbálják szavatolni a higiéniát az utasok számára. Lyonban és a Párizs körüli Ile-de-France régióban például egy olyan huzatot tesztelnek jelenleg az üléseken, amely 99,9 százalékosan megsemmisíti a baktériumokat és vírusokat, beleértve a koronavírust is. Legalább is ezt állítja a Trajet-Aunde nevű vállalkozás, amely az antibakteriális szövetet kifejlesztette.

„Öt évvel ezelőtt fejeztük be a szövet fejlesztését, eredetileg egy öntisztító terméket akartunk létrehozni” – mondta a közép-franciaországi Lyon közelében található Caluire-et-Cuire településen működő cég képviselője a Le Figarónak.

Ehhez a szövetet titán-dioxidba mártják, az érc pedig a napfény vagy művilágítás hatására aktiválódik és megsemmisíti a szövetre kerülő molekulákat. A folyamat neve fotokatalízis, amelynek hatása a szennyeződésgátlás és antibakteriális tulajdonság elérése, azaz az öntisztítás.

„A belső tesztek azt mutatták, hogy 99,9 százalékban megsemmisülnek a vírusok és a baktériumok, az eredményt egy független laboratórium is megerősítette” – hangsúlyozta a cég képviselője.

A Le Figaro emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány kezdetén sokan tartottak attól, hogy különböző anyagú felületek érintésével is fertőzhet a vírus, s bár azóta ezt a lehetőséget több tanulmány is cáfolta, a tömegközlekedésen utazók továbbra is félnek.

A FranceInfo hírrádió szerint francia vállatok számos szabadalmat jegyeztettek be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Vírusölő maszkból már több is forgalomba került: az egyszer használatos, eldobható változatot a Bioserenity vállalkozás több kutatóintézettel együtt fejlesztette ki, és keddtől áll az egészségügyi dolgozók rendelkezésére.

Egy másik, a Viral Stop elnevezésű vírusölő anyaggal bevont, mosható maszk a gyártó szerint fél órán belül elpusztítja az anyagra kerülő vírusokat. A gyógyszertárakban már kapható maszkot a Proneem biotechnológiai vállalat fejlesztette ki néhány hónap alatt, a technológiai fejlesztés mintegy egymillió euróba került, a cég éves forgalmának negyedét fordította rá.

„Több mint négyszáz tesztet végeztünk a koronavírussal és variánsaival” – mondta Nathalie Hagege cégvezető a rádióban. A maszkot három-négy hónapig lehet hordani, s hetente egyszer kell mosni. A decemberben forgalomba hozott termék egyik legfőbb vásárlója a francia sportvilág és az olimpiai bizottság.

Népszerűek a vírusölő orrspray-k is, amelyekből többfélét is forgalomba hoztak az elmúlt hónapokban, de a fogyasztóvédelmi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy nem mindegyik egyformán hatékony.

„Részletesen meg kell nézni a csatolt dokumentációt: használati utasítást, a termékhez csatolt tájékoztató dokumentumokat, az európai, nemzetközi és francia normák szerint végzett teszteket, s azt is, hogy ezeket a gyártó független laboratóriumokban végeztette-e el, illetve azt is ellenőrizni kell, hogy a jelenlegi vírussal kapcsolatos hatékonyságot bizonyítják-e ezek a tesztek” – mondta Rémy Reuss fogyasztóvédelmi szakember.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210216_szovet_korokozo_koronavirus_franciaorszag_tomegkozlekedes#rss