A brit kormány szerint ENSZ-határozat kell a globális tűzszünetről

https://kep.index.hu/1/0/3670/36703/367037/36703769_2803523_97efa784036fc0302e1ea40cf3dd3b45_wm.jpg
Megosztás/Share

Boris Johnson miniszterelnök kabinetje szerdán határozati javaslatot terjeszt elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) arról, hogy a világ konfliktusövezeteiben tűzszünetek kihirdetésével tegyék lehetővé a helyi lakosság beoltását a koronavírus ellen.

Dominic Raab brit külügyminiszter a tárca közlése szerint a BT szerdai virtuális ülésének elnökeként kéri a testület tagjait, hogy egységesen támogassák a brit határozati javaslatot.

A határozattervezet értelmében tárgyalásos úton elért helyi fegyvernyugvásokkal kell biztosítani, hogy a háborús térségek lakói is részesülhessenek a koronavírus elleni vakcinában.

Egész hadseregre elég fegyverarzenált foglaltak le az amerikaiak Szomália partjainál

Több ezer kalasnyikov, lőszerek, mesterlövész puskák, illetve rakétagránátok és más harci eszközök is volt a csempészek hajóin.

London kérni fogja a BT tagjaitól azt is, hogy támogassák az oltóanyagok igazságos elosztását, annak érdekében, hogy a legveszélyeztetettebb emberek mindenhol hozzájuthassanak az oltáshoz.

A londoni külügyminisztérium szerdai ismertetése szerint Raab azzal érvel a Biztonsági Tanács ülésén, hogy ha a koronavírus akadálytalanul terjedhet az oltási kampányokból kimaradó térségekben, 

megnövekszik a kockázata az új vírusvariánsok megjelenésének is,

és ez világszerte újabb járványhullámok veszélyével járna.

A stabilitás hiánya és a konfliktusok miatt jelenleg több mint 160 millió embert fenyeget annak a kockázata, hogy nem jut hozzá a koronavírus elleni oltáshoz. 

Az érintett országok közé tartozik Jemen, Dél-Szudán, Szomália és Etiópia,

áll a brit külügyminisztérium szerdai nyilatkozatában.

Szaúd-Arábia tárgyalásokat folytat a szegény országok vakcinaellátásáról

Szaúd-Arábia polgárháborútól szenvedő Jement és rossz helyzetben lévő, szegény afrikai országokat szeretne oltóanyaghoz segíteni.

Egyesült Királyság vakcinaellátására létrehozott COVAX program egyik legnagyobb adományozója: a brit kormány eddig 548 millió fontot (225 milliárd forintot) fordított a kezdeményezés támogatására, és további egymilliárd dollár előteremtésében közreműködött más társfinanszírozó országoktól.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/17/a-brit-kormany-szerint-ensz-hatarozat-kell-a-globalis-tuzszunetrol/