A kormány sem számított rá, hogy ennyien utasítanák vissza az oltást Magyarországon

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=46ae4995-a8c5-40e1-b199-1752d2f07b25
Megosztás/Share

Az elutasítottság ellenére a kormány nem tekinti prioritásnak az orosz és a kínai vakcinák iránti bizalmatlanság csökkentését – írja a HVG hetilap.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ha most még úgy tűnhet, hogy büntetés a felajánlott Szputnyik oltóanyag, a következő hetekben, amikor megkezdik a beérkezett félmillió adag kínai vakcina felhasználását, akár már a kisebbik rossznak is tűnhet az orosz készítmény.

Erre utal, hogy a KSH november vége óta hetente méri a lakosság oltási hajlandóságát, ami februárban váratlanul megtorpant. A fiatalokat leszámítva minden korosztályban, különösen az 55-64 évesek körében csökkent a magukat beoltatni akarók aránya. Ennek hátterében

még az állami felmérés készítői szerint is a „különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép” állhat.

Mindezen nincs is nagyon mit csodálkozni, hiszen az információk takargatása és az egymásnak ellentmondó hivatalos közlések még a legelszántabb oltáspártiakat is hezitálásra késztetik, miközben terjednek az összeesküvés-elméletek. Orbánék ráadásul a vizsgálatokat azzal a politikai döntéssel is felülírták, mely szerint olyan vakcinán már nincs is mit vizsgálni, amivel külföldön már egymillió embert beoltottak. Az orosz vakcina fogadtatásában emellett van még más zavaró tényező is.

Mindeközben a „terepen” már most teljessé vált a káosz, különösen igaz ez az oltásokat beadó háziorvosokra. Miért nem tudják megnyugtatni az idős betegeiket? Hány telefont kapnak egy nap? Mi alapján kell kiszűrniük, hogy ki a krónikus beteg és miért kell kórházba menni az orosz vakcina beadásához?

Kiderül a HVG eheti számából.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210217_vakcina_oltasi_kedv_Magyarorszg#rss