A nagyvárosok összefogtak a teljes kompenzációért, a kormány későbbre ígért választ

https://kep.index.hu/1/0/3672/36720/367209/36720927_2804757_02af4241967c460d6315f360005ed86c_wm.jpg
Megosztás/Share

23 település vett részt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel folytatott megbeszélésen. A városvezetők csak kéréseiket fogalmazhatták meg, javaslataikra, hogy miként kompenzálja az állam az iparűzési adó felének elvonása nyomán keletkezett bevételkiesést, nem kaptak azonnali választ a kancelláriaminisztertől. 

EGY GONDOS HÁZIASSZONY CSAK AKKOR TUD TERVEZNI, HA TUDJA MENNYIBŐL GAZDÁLKODHAT

– mondta a tárgyalás után Nyitrai Klára, Baja polgármestere. A városvezető csalódottságának adott hangot amiért nem tudtak a kormánnyal érdemben tárgyalni az iparűzési adó kompenzációjának mértékéről. Nyitrai Klára kiemelte, ha a kormány egy-két hónapon belül nem tudja kompenzálni az önkormányzatokat, akkor fájdalmas megszorításokról kell dönteni Baja működésnek finanszírozásához.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, hogy az iparűzési adó megfelezése, a gépjárműadó elvonása, a parkolás ingyenessé tétele jelentősen megnehezítette az önkormányzatok gazdálkodást.

Budaörs jár a legrosszabbul – mondta a tárgyalás után, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

kemény megszorításokkal terveztük az idei költségvetésünket, amit két napon belül kell elfogadnunk.

A városvezető kifogásolta, hogy ha a 25 ezer fő alatti lakosságszámú településeket egységesen kompenzálja a kormány, akkor a 25 ezer fő feletti városokat miért ne lehetne egységesen támogatni.

Nemcsak arról van szó, hogy az iparűzési adónak jelentős része elvész, hanem hogy a szolidaritási adóval a magasabb adóbevételű településeket sújtják

– tette hozzá Wittinghoff Tamás. Elmondása szerint Gulyás Gergelytől egy konkrétumot tudott meg, hogy Budaörs jár a legrosszabbul.

A polgármester szerint Alaptörvénybe és az önkormányzati törvénybe ütközik az, hogy a település egyetlen fillér támogatást sem kap. És még a saját bevételeinek jelentős részét is elvonják a településtől.

Wiittinghoff Tamás felidézte az Európa Tanács országjelentését.

– mondta Wittinghoff.

A városvezető arról számolt be, hogy a megbeszélésen minden felvetésükre azt választ kapták Gulyás Gergelytől, hogy azt kormánydöntésnek kell megerősítenie. Wittinghoff szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter felhatalmazás nélkül érkezett a tárgyalásra.

Annál többet, amit eddig is tudtunk, nem tudtunk meg

– mondta.

Karácsony Gergely: Hadd ne köszönjem meg, ha elvesznek 100 milliárdot a fővárostól

Jobb- és baloldali települések együtt kérnek teljes kompenzációt az iparűzési adó megfelezésének pótlására.

Gémesi György ismertette: a települések három ponttal érkeztek a tárgyalásra.

  • A 25 ezer fő feletti városok teljes kompenzációja, a 25 ezer fő alatti településekhez hasonlóan
  • A koronavírus és a helyi védekezés költségeinek elszámolása
  • A gépjármű adó bevételeinek megosztása, hogy az önkormányzatok visszakaphassák ezt a forrást
    Debrecen az elvonások ellenére idén is fejlődik

    Azért a város is megfizette a világjárvány árát: tavaly mintegy 5,5 milliárdos költségvetési kiigazításra kényszerültek.

Gémesi György szerint a tárgyaláson kiderült, hogy a 25 ezer fő alatti települések kompenzációjáról nem rászorultsági alapon döntöttek. Paks, Százhalombatta nem szenved el bevételkiesést, de Vácon és Ózdon komoly problémákat okoz az iparűzési adó csökkenése. Gémesi arra kérdésére sem kapott választ, hogy mi indokolta 10 fideszes megyei jogú város 1,38 milliárdos extra támogatását karácsonykor.

Pénteken a megyei jogú városokkal ülnek tárgyalóasztalhoz, a jövő héten pedig a kerületekkel és a fővárossal is tanácskozik a kormány az iparűzési adó bevetélek pótlásáról. Március 31-ig minden településsel külön-külön egyeztetnek a kompenzációról – mondta Gémesi György.

Karácsony Gergely sötétbe borította Budapestet

25 településen verte ki a biztosítékot az iparűzési adó csökkentése.

(Borítókép: Wittinghoff Tamás 2016-ban. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/02/17/wittinghoff-tamas_gulyas-gergely_targyalas_nyitrai-klara_-gemesi-gyorgy_baja_budaors_godollo_iparuzesi-ado_mosz/