A spanyoloknál jön a kötelező karantén Brazíliából és Dél-Afrikából érkezőknek

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/s/p/a/spanyolorszag-turizmus-tengerpart-379626.jpg
Megosztás/Share

A tárcavezető elmondta: annak érdekében, hogy elkerüljék a koronavírus új variánsainak intenzív terjedését, az említett országokból akár átszállással érkezőknek tíz napot karanténban kell tölteniük.

Spanyolországban a brazil vírusmutációból két, a dél-afrikai változatból hat esetet diagnosztizáltak eddig – részletezte hozzátéve, hogy a brit verziót 613 fertőzöttnél azonosították.

A dél-európai ország korábban már több korlátozó intézkedést hozott a Brazíliából és Dél-Afrikából érkezőkkel szemben: csak a spanyol és andorrai állampolgárokat, illetve az érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldieket engedik be, akiknek 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. Emellett a repülőtéren antigéntesztet is elvégeznek rajtuk.

A karanténkötelezettségről szóló rendeletet életbelépésének ideje még nem ismert, mert az illetékes bíróság jóváhagyására vár.

Az egészségügyi miniszter kiemelte, hogy tovább csökken a koronavírus terjedése Spanyolországban, százezer emberből átlagosan 350-en fertőzöttek. Egy hete számuk 540 volt.

A koronavírus elleni oltás első dózisát mintegy 2,7 millióan kapták meg, mindkét adagot pedig 1,1 millióan. Spanyolországba eddig 3,6 millió dózis oltóanyag érkezett – mondta.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcinából áprilistól kezdve további 20,8 millió adag érkezik az Európai Unió és a gyógyszergyár közötti új megállapodásnak köszönhetően.

A spanyol kormány korábbi közlése szerint a vásárlás vakcinánként 15,5 euróba, összesen 322,4 millió euróba kerül. A szállítás ütemezése a második és harmadik negyedévben 7,8-7,8 millió, az utolsó negyedévben 5,2 millió oltóanyag lesz.

Februárban viszont a korábban várt 4 millió adag helyett 3,8 millió érkezik, mert a Moderna gyógyszergyár arról tájékoztatta a spanyol kormányt, hogy csak a tervezett mennyiség mintegy felét, 200 ezer adagot tud szállítani gyártási nehézségek miatt. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy márciusban pótolja az elmaradt tételeket.

A tárcavezető ezzel kapcsolatban ismét elmondta: tisztában voltak azzal, hogy az első negyedévben csak korlátozott mennyiségben áll majd rendelkezésre vakcina.

Véleménye szerint áprilistól felgyorsul az oltások üteme, ezért az oltási stratégiában már meghatározták, hogy a prioritást élvező csoportok után kor szerint haladnak tovább az idősektől a fiatalok felé. A cél az, hogy március végére a nyolcvan év felettiek 80 százaléka be legyen oltva – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy mivel az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár vakcinájának alkalmazásánál 55 éves korhatárt vezettek be, ezért a 45 és 55 év közöttiek oltását megkezdik a vakcinával, ha a befejeződik a fertőzésveszélynek kitett szakmai csoportok, például rendőrök, tanárok oltása.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210217/a-spanyoloknal-jon-a-kotelezo-karanten-braziliabol-es-del-afrikabol-erkezoknek-470350