A világ legnagyobb olajexportőre emelné termelését, belengett az olajár

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/g/e/t/gettyimages-1206552689-1-432956.jpg
Megosztás/Share

A drasztikus termeléscsökkentés mellett még amiatt határozta el magát Szaúd-Arábia korábban, hogy ne alakuljon ki túlkínálat a jelenlegi sérülékeny és bizonytalan piacon.

Az olajárak azonban nagyot raliztak az elmúlt hetekben, a Brent és a WTI típus is több mint 20 százalékkal került feljebb az év eleje óta, így előbbi már hordónként 63,7 dollárba kerül, míg utóbbi 60,2 dollárba. Ezzel az árfolyamok már a koronavírus-járvány előtti szinteken találhatóak.

Ennek következtében az olajnagyhatalom az OPEC+ következő találkozóján bejelentheti, hogy csökkenti az önként vállalat visszavágások mértékét, de a kötelezettségvállalások mellett ez csak áprilistól lépne életbe. A döntés azonban még nem végleges, ha a piaci helyzet a vártnál kedvezőtlenebbül alakul, akkor visszatáncolhatnak ettől.

A szaúdi energetikai miniszter, Abdulaziz bin Salman herceg azt mondta, hogy:

Jelenleg sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint egy évvel ezelőtt, de óvakodnunk kell az önteltségtől. A bizonytalanságok továbbra is magasak, és nagyon óvatosnak kell lennünk.

Az olajárak növekedését az is támogatta az elmúlt hetekben a vakcinálási folyamat mellett, hogy rendkívül alacsony volt a hőmérséklet az Egyesült Államokban, ami akadályozta a termelést.

Szaúd-Arábia esetleges termelésnövelése mellett azonban a várakozások szerint az OPEC+ márciusi találkozóján fenntarthatják a tagországok a jelenlegi megszorításokat, de a szokásos viták szinte biztosan nem maradnak el. Az olajkartell becslései szerint a 2021-es negyedik negyedév olajkereslete napi 4,72 millió hordóval lehet magasabb a mostani első negyedévhez képest majd.

A márciusi és áprilisi határidős árakban a híreket követően látható is volt egy jelentősebb kilengés, mivel a WTI a 61 dollár körüli szintről 59,4 dollárra is lenézett, de utána feljebb kapaszkodott. Látható tehát, hogy mennyire érzékenyen reagál a piac minden kínálattal kapcsolatos információra.

(WSJ)

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210217/a-vilag-legnagyobb-olajexportore-emelne-termeleset-belengett-az-olajar-470328